Pannbiff är en typ av färsbiff. Den tillreds av köttfärs vanligtvis från nöt eller svin som kryddas med lök, salt, peppar och andra kryddor och drygas ut med mjölk eller vatten och ströbröd, eventuellt potatismjöl eller havregryn, för att luckra upp smeten. Allt blandas hastigt och av smeten formas biffar som liknar en platt, stor köttbulle. De steks i het stekpanna för att de ska få en vacker, brun stekyta samt eftersteks i något lägre värme. Pannbiff brukar serveras med kokt potatis, stekt lök och skysås. Hel eller skivad pannbiff kan även användas som smörgåspålägg.
Du behöver för 4 personer:
- 300 g nötfärs
- 300 g blandfärs
- 2 st medelstora gula lökar
- smör och olja till stekning
- 3 st kokta potatisar
- 0,5 dl mjölk
- 0.5 dl grädde
- 1 st ägg
- 1 dl ströbröd
- 1 dl vatten
- 1 msk konc. Kalvfond
- 1 msk kikkoman soja
- salt
- peppar
- 2 st stora gula lökar
- smör till stekning
- en nypa socker
- stekt eller kokt potatis till servering
- pressgurka eller asiagurka till servering
- skysås till servering
Gör så här
- Skala de medelstora lökarna. Riv en av lökarna och hacka den andra. Bryn den hackade löken i smör. Mosa de kokta potatisarna med en gaffel.
- Blanda gräddmjölken, ägget, den rivna och den frästa löken, potatisen, skorpmjölet och vatten i en bunke. Ställ åt sidan och låt svälla en stund.
- Blanda smeten med fräsen, kalvfond och soja. Salta och peppra och blanda ihop till en jämn smet.
- Skala de stora lökarna och skär dem i tunna skivor. Stek dem gyllenbruna i smör, pudra över en nypa socker och ställ åt sidan.
- Forma fyra stora, fina pannbiffar och stek dem sakta i smör och lite olja tills de är knaprigt gyllenbruna, 4-5 minuter på varje sida.
- Fräs samtidigt löken en gång till och lägg den sedan i ett tjockt lager ovanpå den färdigstekta biffen.
Receptet kommer från Leif Mannerström
Smaklig spis