Ankbröst låter kanske lite krångligt att tillaga, vilket det också kan vara, men med en köttermometer är det så gott som omöjligt att misslyckas. Följande ingredienser behöver du för att tillaga denna festmåltid för fyra personer.

Ingredienser till rätten:
4 Ankbröst
8-10 Potatisar att klyfta och ugnsrosta
4 Morötter
2 Palsternackor
2 Små rödlök
1 Klick smör

Sås:
1 stor chalottenlök
1 Palsternacka
2 Morötter
5 dl vatten
1 Kalvbuljong (tärning)
2-4 Msk outspädd apelsinjuice
1 Apelsin
1 skvätt balsamvinäger
2 dl vispgrädde
Salt
Peppar

Så här lagar vi till festmåltiden…
Starta ugnen på 200 grader. Skala potatis, morot, palsternackor och rödlöken, kvarta sedan samtliga primörer i lämplig storlek och lägg i ugnsfast form med en skvätt olja, en klick smör. In i ugnen i cirka en timme. (Håll koll på primörerna redan efter 45-50 minuter så de inte får för mycket färg på sig.

Salta och peppra Ankbröstet. Skåra ett rutmönster på fettsidan av Ankbröstet. Detta gör vi för att bröstfilén inte skall “curla” sig, utan så den behåller sin fina form. Lägg i en klick smör i en het panna, Lägg i bröstfiléerna med fettsidan nedåt och sänk värmen något. Stek fettsidan riktigt knaprig innan du vänder på köttbiten. Lägg sedan ned filéerna i en ugnsfast form och ställ in i ugnen 175-200 grader i ca 20 minuter eller till dess innertemperaturen når 55 grader. Experterna säger 50 grader men jag tycker det blir lite väl blodigt.

Finhacka chalottenlök, morot och palsternacka och fräs dem svettig i en såskastrull. Tillsätt vatten och buljongtärning. Låt småkoka och reducera till ca 50%. Tillsätt sedan grädde, outspädd apelsinjuice och lite apelsinsest. Ankbröstet bör nu närmat sig rätt temperatur. Vispa ur formen med lite vatten och sila ner 1-2 dl av skyn i såspannan. Smaka av såsen med det du önskar av salt, peppar, apelsinjuice och ställ åt sidan till serveringen.

När köttet är färdigt tar du fram det och lindar in filéerna i folie och låt vila i ca 10 minuter. Detta är viktigt så att köttet får vila sig och dra tillbaka lite av köttsafterna in i köttet och det tappar då inte sin saftighet, vilket är risken med att inte låta köttet vila.

Nu är det dags att servera. Skär ankbröstet i centimeter tunna skivor och servera med primörer, sås och några utskurna apelsinfiléer…

Smaklig spis!

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen skriv din kommentar
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.