På vår affär kan man faktiskt köpa rätt bra Baguetter, men många är utlämnade till tråkiga bakeoff varianter. Hembakt är alltid bäst, och min sambo är en riktig bagare.

En baguette är ett franskt vitt matbröd. Det franska ordet baguette betyder liten käpp. Baguetten är känslig för uttorkning och bör därför ätas inom ett dygn efter bakningen. Baguetten skärs ofta upp längs med långsidan och fylls med diverse fyllningar innan den äts, och kallas då ibland för ubåt (av formen att döma). Exempel på olika fyllningar är: sallader, rostbiff, skinka, grillad kyckling, köttbullar, skagenröra, tonfiskröra, ost, örter och vitlök.

Det här behöver du:
25 g jäst
13 dl vetemjöl
2 tsk salt
6 dl ljummet vatten

Gör så här:

  1. Smula ned jästen i en bunke. Tillsätt mjölet, saltet och vattnet.
  2. Arbeta samman degen i en degblandare eller med dina händer i 2-3 minuter, eller till den satt sig riktigt. Tänk på att degen SKALL vara lös och kladdig.
  3. Låt degen jäsa under duk i 2 timmar
  4. Sätt ugnen på 250 grader
  5. Dela degen i två lika stora delar och forma dem till vars en baguette – Knåda INTE! Lägg dem på en plåt och låt dem jäsa ytterligare 10-15 minuter.
  6. Ställ in plåten i ugnenoch grädda baguetterna i 5 minunter, sänk sedan värmen till 150 grader, (öppna gärna luckan för att snabbt få ned värmen) och grädda ytterligare 15-20 minuter
  7. Låt sedan baguetterna svalna på ett galler innan du serverar dem

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.