Hur många av oss har inte slängt en råvara där bäst före datumet har passerats? Det är vanligare än vi tror. Visste du att sex av tio inte känner till skillnaden mellan bäst före och sista förbrukningsdag? Båda är hållbarhetsmärkningar på livsmedel. Att man inte känner till skillnaden bidrar till att mycket mat slängs i onödan då det är rimligt att anta att många blir osäkra och slänger maten bara för säkerhets skull.
Som regel kan man säga att Bäst före dag är en rekommendation från tillverkaren, det går ofta att äta livsmedlet flera dagar till om det har förvarats rätt. Undantaget är känsliga livsmedel som vakuumförpackad lax. Om du vill vara säker så gäller sunt förnuft. När det gäller kött, lukta och titta på köttet, luktar det ok och att köttet inte är kladdigt på ytan så går det ofta att användas en eller ett par dagar efter bäst före datumet. Det är dock alltid ditt eget ansvar att avgöra om det går att äta eller ej.
Sista förbrukningsdag betyder att livsmedlet kan vara otjänligt när datumet passerat. Märkningen används på känsliga produkter som snabbt kan försämras, t ex köttfärs, rå fågel och rå fisk. Här bör man vara mer försiktig att använda produkten om sista förbrukningsdag har passerats.
Matsvinn i siffror
- I Sverige slänger vi 81 kg matavfall per person varje år.
- 35% av det matavfallet hade vi kunnat äta om det tagits om hand på rätt sätt.
- En tvåbarnsfamilj kan spara 3000-6000 kr/år genom att äta upp alla mat istället för att slänga det.
- Konsumenterna slänger mest, de står för 2/3 av det totala matavfallet i Sverige varje år.