3 vitlökssklyftor
1 msk olivolja
500 g mjölig potatis
1 blomkålshuvud, (750 g)
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk pressad citron
1 tsk rivet citronskal
Mandelströssel
50 g flagad mandel
1 dl parmesanost, riven
1 kruka basilika
Tillbehör
60 g fullkornsbaguette
Tillagning
1. Skala och skär vitlöken i tunna skivor. Stek den lätt i olja. Skala potatisen och skär i bitar. Skär eller bryt blomkålen i buketter. Tillsätt potatis och blomkål i vitlöksfräset. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Sjud under lock tills potatisen är mjuk, 10–15 min.
2. Rosta mandel i en torr stekpanna. Låt svalna i en skål och blanda med parmesanost och fint skuren basilika.
3. Mixa soppan slät med mixerstav. Späd ev med mer vatten. Smaka av med citronsaft och citronskal. Servera med strösslet och bröd.