Bœuf bourguignon är en mustig, vinkokt köttgryta. Maträtten är fransk husmanskost och kommer ursprungligen från regionen Bourgogne i Frankrike. Rätten heter egentligen bœuf à la bourguignonne (’köttgryta på burgundiskt vis’), men även i Frankrike kallas den oftast bœuf bourguignon.

Huvudingrediensen är nötkött, gärna högrev, som skärs i tärningar och bryns. Köttet sjuds därefter en drygt tre timmar på svag värme i rött vin, vanligen tillsammans med vitlök, timjan, lagerblad, tomatpuré, rökt sidfläsk, hackad morot, lök och oxbuljong. Mot slutet lägger man i brynta champinjoner, samt vinbräserade smålökar eller schalottenlök. Vill man vara riktigt ambitiös bryner man också det mjölpudrade köttet i ugnen innan det läggs i grytan. Då ska man även sila av grönsakerna, fläsket och kryddorna när allt är färdigkokt. Sen reduceras såsen till tjockare konsistens. På slutet lägger man tillbaka köttet i såsen, och servera rätten tillsammans med pasta, potatis eller ris.

Du behöver:

  • 150 g sidfläsk
  • 200 g fina smålökar
  • 400 g champinjoner, i stora tärningar
  • 4 msk olja
  • 2 kg högrev
  • 5 klyftor vitlök
  • 80 g mjöl
  • 1,5 l fruktigt rödvin, helst Bourgogne
  • salt och nymalen peppar
  • 50 g fläsksvål
  • 1 sockerbit
  • 1 bukett persilja
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist timjan
Gör så här:

  1. Låt fläsket smälta i en emaljerad gjutjärnsgryta. När det blivit ljusgult ska smålökarna i. Låt dem steka i ungefär 15 minuter utan lock. Rör om då och då.
  2. Tillsätt champinjonerna och blanda väl. Låt koka under lock ungefär 10 minuter på medelstark värme.
  3. Ta upp alla bitar med hålslev och lägg dem åt sidan. Lämna kvar stekfettet i grytan.
  4. Värm oljan i en stekpanna och stek oxköttet tills det fått färg.
  5. Lyft upp köttbitarna ur stekpannan och låt dem rinna av lite. Lägg dem i gjutjärnsgrytan.
  6. Mosa vitlöken, blanda den med köttet och värm upp grytan långsamt på spisen. Strö över mjölet och tillsätt rödvinet och låt koka upp.
  7. Salta lätt och tillsätt hel biten fläskskvål, mald peppar, sockerbiten, lagerblad och kryddbuketten. Rör om. Låt grytan sjuda långsamt på spisen i cirka 1 timme tills köttet är mört.
  8. Garnera med nyfrästa champinjoner, rökt sidfläsk och smålök samt nyhackad persilja.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen skriv din kommentar
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.