Köttfärssås är en sås med köttfärs som bas och finns i många olika varianter. Såsen kan förutom köttfärs innehålla till exempel tomat (skalade eller krossade), gul lök, vitlök, grädde, crème fraîche och champinjoner. Den kryddas ofta med oregano, basilika eller timjan. Köttfärsen består vanligtvis av antingen nötfärs, blandfärs eller fläskfärs men kan även göras av kycklingfärs. Önskas ett vegetariskt alternativ kan köttfärsen ersättas med till exempel quornfärs eller sojafärs (sojaprotein).

Köttfärssås serveras gärna till pasta, exempelvis spaghetti eller med ris. Köttfärsåsen kan även användas som fyllning i till exempel lasagne, paj, gratäng, pirog eller på pizza. Rätten har inspirerats av liknande såser från Bologna som normalt inte serveras till spaghetti, utan till andra pastatyper, som tagliatelle (tagliatelle alla bolognese) eller mera sällan med rigatoni eller cannelloni. Den ursprungliga italienska såsen, den så kallade ragun, (ragù alla bolognese) tillagas av biff, pancetta, ost, lök, morötter, selleri, tomater, köttbuljong, vitt vin och eventuellt grädde.

Det här är min egen köttfärssås Bolognese

Du behöver:

  • 180 gram Pancetta, sidfläsk eller bacon går också bra
  • 1 st gul lök(ar), finhackad
  • 600 gram blandfärs
  • smör
  • 2 st morot, riven
  • 4 stjälkar seller
  • 2 burkar ”Mutti” krossade tomater (Bästa smaken)
  • 100 gram parmesanost, riven
  • 3 dl rött vin
  • 1 stjälk rosmarin
  • 0,5 st muskot, färskriven
  • 2 st vitlöksklyftor, finhackad
  • 1 tärningar kalvbuljong
  • 1 dl tomatpuré

Gör så här

  • Värm upp en stekpanna och fräs pancetta och vitlök. Häll över i en gryta.
  • Stek löken och färsen, gärna i lite smör om du märker att det riskerar att fastna. Rör om då och då och häll över i grytan när allt köttet fått färg.
  • Riv i morot och hacka sellerin. Häll i vinet, morot, selleri och tomaterna
  • Krydda med muskot och rosmarin.
  • Låt sedan grytan puttra, upp mot 4 timmar. Bolognesen blir minst lika bra, om inte bättre dagen efter då alla smakerna fått ”sätta sig”.
  • Smaka av med salt och peppar. Gör detta strax innan servering då vätskan kommer att koka bort, vilket gör att såsens sälta kommer att bli tydligare vid slutet av kokningen. Var försiktig och smaka av noga så den inte blir för salt.
  • Se till att servera med en kvalitetspasta som kokas till den är ”Al dente”.
  • Servera pastan och bolognesen med riven fin parmesanost över – efter smak

 

Smaklig spis

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen skriv din kommentar
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.