Calzone skiljer sig lite från andra pizzor eftersom den är inbakad och fyllningen hamnar på insidan. Vanligaste fyllningen på en calzone är tomat, ost och skinka. Det finns också ett riktigt bra recept på pizzasallad… och på en god tomatsås, så har ni en egen stor PIZZAFEST hemmavid.

En riktig pizzadeg ska göras av jäsdeg (jäst). Man kan också använda scones deg som ett snabbare alternativ, men det blir inte lika gott. Ju längre tid det får jäsa, desto mer smakfullt blir det. Det går att använda jäsblandning också, det är 50% bakpulver och 50% jäst. I detta recept ska vi utgå från ett recept på riktig pizzadeg.

 

Du behöver

5 dl iskallt vatten
850 gr vetemjöl special
2 msk olivolja
25 gr jäst
15 gr salt

Gör så här

  • Blanda alla ingredienser utom saltet i degblandare 16 minuter på låg hastighet. Tillsätt saltet och blanda ytterligare 2 minuter.
  • Jäs under duk i 1,5-2 timmar.
  • Knåda sedan pizzadegen en minut för hand tills du fått luften ur degen (kolsyra).
  • Dela upp i 5-6 bitar och baka ut till tunna pizzabottnar på mjölat bakbord. Toppa med pizzasås, ost och din favorittopping.
  • Grädda i 250 graders ugn på förvärmd pizzasten eller lätt smord och förvärmd gjutjärnsstekpanna.

Du behöver detta (Ungefär 1 pizza/portion)

2 tsk oregano
50 g rökt skinka
40 g riven ost eller 1 dl mozzarella
0,6 – 0-8 dl tomatsås

Gör så här

Gräddas i ugnen i cirka 10-15 minuter på cirka 240 C.
Lägg på ett tunt lager tomatsås, riven ost och/eller mozzarellaosten.
Skiva upp skinkan och lägg på pizzan, strö över oreganon.
Vik pizzan på pizzan så den får en form av halmåne.
Tryck sammman kanterna ordentligt och vik så det håller ihop.
Pensla kanterna med olja eller eventuellt vatten innan den viks ihop.
Grädda!

Tips:
Då pizzan ska vikas så bör du lägga fyllningen mer mot mitten än kanterna.
Då ugnar är olika så får du testa dig fram vart pizzan ligger som bäst för att få optimal värme från alla håll.
Kolla med jämna mellanrum så inte fyllningen i pizza runnit ut.

8 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen skriv din kommentar
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.