Chimichurri eller Chimmichurri är en slags kryddstark sås, som även används som marinad, till grillat kött. Såsen är ursprungligen från Argentina och Uruguay, men har sedermera spridit sig och är nu vanligt förekommande i Mexiko, men förekommer också då och då i andra delar av världen.

Det finns ett antal olika förklaringar till ordets uppkomst. En teori är att ordet kommer från Jimmi McCurry, en irländsk man som skall ha varit den första att tillaga såsen. Han marscherade med trupper under 1800-talet för självständigheten i Argentina. Såsen blev populär och receptet spreds. Hur som helst var namnet Jimmi McCurry svårt att säga för urinvånarna, vilket enligt vissa källor då ändrades till chimichurri, medan andra påstår att det ändrades till hans ära.

Chimichurri görs på finhackad persilja, hackad vitlök, olja såsom olivolja, vit eller röd vinäger och chiliflingor. Valfria smakämnen såsom paprikapulver, oregano, spiskummin, timjan, koriander, citron och lagerblad kan tillsättas. Såsen används ofta som krydda för stekar och korvar när man tillagar asado.

Du behöver:

  • 2 dl finhackad persilja (ca 2 krukor)
  • 1 dl olivolja
  • 1/2 dl citronjuice
  • 3 msk finhackad schalottenlök
  • 1 tsk finhackad vitlök
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 1/2 krm salt

Gör så här:

  1. Rör ihop persilja, olivolja, citronjuice, schalottenlök, vitlök och chiliflakes i en skål. Smaka av med salt.

Fri från gluten, mjölk och ägg

Smaklig spis

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.