12 portioner
Tillagningstid: 80 min.
4 ägg
3 dl strösocker
150 g smör, smält, avsvalnat
2 dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl kakao
smör och ströbröd till formen
Fyllning
2 dl vispgrädde
400 g körsbärssylt
Glasyr
175 g mörk choklad av god kvalitet
250 g smör, rumstempererat
4 dl florsocker, siktat
körsbär till dekoration
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker ljust och luftigt. Vispa sedan ner smör och mjölk. Blanda mjöl, bakpulver och kakao och rör ner i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form (cirka 24 centimeter i diameter). Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter. Kolla med en sticka att kakan är färdiggräddad. Ta ut och låt svalna några minuter. Vänd upp och låt svalna helt.
Dela kakan i två bottnar. Vispa grädden och rör i körsbärssylt. Bred fyllningen på kakbotten och lägg den andra delen ovanpå.
Smält chokladen i mikro, 30 sekunder i taget tills den är helt smält. Låt svalna lite. Sikta florsockret över smöret och vispa ihop. Rör ihop med chokladen och bred glasyren på tårtan. Först runt kanten och sedan ovanpå.
Låt tårtan stå svalt och dekorera med körsbär före servering.