Ingredienser:
3 dl citronsaft
3 dl socker
3 dl vatten
3 lagerblad
2 tsk vitpepparkorn
1 tsk kryddpepparkorn
3 paket femminuterssill
En bunt dillstjälkar; stjälkar för sig, dill för sig.
Citronzest från två citroner
Gör så här:
Raspa skalet av två citroner och lägg åt sidan. Pressa citronerna och mät upp saften; fyll på med pressad citron från flaska till det blir tre dl och häll i en kastrull. Fyll på med socker, vatten, lagerblad och pepparkorn och koka upp. Ställ åt sidan att svalna och repa sedan dillen. Skär stjälkarna i grova bitar och finhacka själva dillen. Skär femminuterssillen i lagom munsbitar, den storlek du själv tycker om. Varva sill, citronzest, dillstjälkar och dill i rena och varma burkar. Slå på den avsvalnade lagen och låt stå minst ett dygn.
Den här sillen är ett absolut måste på vårt jul- eller påskbord. Tillsammans med Christer Lingströms ostsoppa och smördegspinnar är den helt ljuvlig, men den funkar också strålande som den är. Ren, klar och fräsch med en tydlig citronsmak balanserar den upp de tyngre sillarna på smörgåsbordet.
Receptet från Maria Lund