Créme Brullé har alltid varit min favoritdessert. Den knäckiga ytan är alltid lika spännande att få spräcka hål på. Här är ett bra recept på Créme Brulée.
Du behöver:
- Äggulor – 6 st
- Strösocker – 3/4 dl (60 gram)
- Vaniljstång – 1 st (helst Bourbonvanilj)
- Vispgrädde – 4 dl (40%)
- Mjölk – 1 dl
- Rörsocker – 1/2
Gör så här:
- Ta fram ingredienserna. Ägg och vanilj skall vara rumstempererade.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
- Koka upp mjölk, grädde och vaniljfröna och ställ kastrullen åt sidan.
- Häll socker och äggulorna i en bunke.
- Rör ihop socker och äggulor. Man skall INTE få in luft i blandningen så vispa inte, det skall inte bli bubblor i smeten.
- Rör ned mjölk och gräddblandningen NÄR DEN SVALNAT i bunken med ägg och socker. Använd gärna en slickepott så att alla vaniljfrön kommer med.
- Rör försiktigt ihop ingredienserna och låt stå i kylskåp tills allt kallnat. Låt allt gärna stå över natten för bästa smakresultat.
- När blandningen kallnat, så vispar du försiktigt, så att vaniljkornen blir väl uppblandad i smeten igen. Häll i blandningen i små portionsformar. Starta ugnen på 100 grader, (90 grader om du har en varmluftsugn).
- Placera formarna i en djupplåt, och vänta till ugnen är varm. Placera plåten i ugnen och använd en karaff och fyll djupplåten med vatten. Vattnet skall nå samma höjd som smetblandningen. Grädda sedan till smeten satt sig, vilket tar ca 1 timme. När formarna svalnat sätter du den i kylen.
- Strö lite rörströsocker i formarna och snurra så att det blir ett jämt lager i formarna. Överblivet socker hälls ur.
- Använd sedan en brännare och karamellisera sockret så det blir knäckigt.
- Servera och njut!
Smaklig spis
[review]