1.4 C
Båstad
8, december 2023
HemDesserterDet heter kotlett, inte ytterfilé!

Det heter kotlett, inte ytterfilé!

Går ni in till en riktig slaktare och beställer ytterfilé, så kommer ni förmodligen att bli skrattade åt, orsaken är enkel, det finns ingen styckdetalj som heter ytterfilé.

-

5 av 5

Vi konsumenter matas dagligen med nya produkter och smaker från livsmedelsindustrin. Det tilltag som kanske ger mig den allra mest fadda smaken i munnen när det gäller lurendrejeri är det som livsmedelsindustrin kallar för ytterfilé. Går ni in till en riktig slaktare och beställer ytterfilé, så kommer ni förmodligen att bli skrattade åt, orsaken är enkel, det finns ingen styckdetalj som heter ytterfilé. Det ni frågar efter är benfri kotlett!

Det här är vad man får ut från en gris vid slakt och vad de olika delarna heter


Styckningsschema för gris.
1. Grishuvud
2. Bog
3. Späck
4. Fläskkarré
5. Tjocka revben
6. Kotlettrad
7. Kotlettrad, benfri
8. Fläskfilé
9. Tunna revben
10. Sida, sidfläsk
11. Bogblad
12. Skinka
13. Fläsklägg
14. Grisfötter
15. Svans

Vad är det då ni får när ni tror att ni köper en ytterfilé? Jo ni köper helt enkelt VÄLDIGT DYR benfri kotlett. En kotlett kostar på ordinarie pris vanligen mellan 50-80 kr/kg och den påhittade ytterfilén brukar ligga på 90-110 kr/kg. Väldigt märkligt med tanke på att det är exakt samma köttbit! Med andra ord, sluta kalla kotletten för något den inte är, och fram för allt, sluta betala dyra pengar för något som livsmedelsindustrin hittat på för att få en enkel och vanligtvis rätt torr köttbit att låta mer exklusiv!

Den senaste trenden från köttproducenterna är att sälja högrevsfärs som något exklusivt och dyrt. Högreven är redan nu överrepresenterad i den nötfärs vi köper.

Så här fin kan en färsk bit karré se ut när du handlar av en styckare.

När man kontrollerar livsmedelsverkets sida om frågor kring ytterfile så kan man läsa följande…

Livsmedelsverket anser att beteckningen ”fläskytterfilé” behöver kompletteras med uppgiften ”benfri kotlett” för att konsumenten inte ska riskera att vilseledas. Ett livsmedels beteckning ska tillsammans med eventuell ingrediensförteckning ge konsumenten en god uppfattning om livsmedlets slag. ”Fläskytterfilé” är en styckdetalj som i konsumentledet är synonymt med fläskkotlett men det är antagligen inte väl känt bland de flesta konsumenter vad ”fläskytterfilé” är. Många förstår inte skillnaden mellan filé och fläskytterfilé.

Marinerat kött kan inte säljas som färskt.
Det är definierat i lagstiftningen vad som menas med färskt kött. Där står det att ”färskt kött” är sådant kött som inte genomgått någon annan konserverande behandling än kylning, frysning eller djupfrysning. Det gäller även kött som är vakuumförpackat eller förpackat i kontrollerad atmosfär.
Färskt kött definieras i förordning (EG) nr 853/2004

Föregående artikel
Nästa artikel
Goda Maten
Goda Matenhttps://www.godamaten.se
Jag är administratör här på Godamaten.se och hjälper er med alla frågor ni har. Skicka gärna ett meddelande om ni undrar över något

Lämna ett betyg

Betyg

Betyg (1)

BA
BIRGITTA ASPLING
26 december, 2022

Mycket bra artikel om ytterfilé. Den borde spridas.

Snitt (5 av 5)
Betyg (5 av 5)
Mycket bra artikel om ytterfilé. Den borde spridas.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Populärast idag

Återanvänd din frityrolja

2
Fritera hemma har vi alltid gjort. Tidigare så friterade man i en vanlig kastrull och nu mera har många av oss en egen fritös...

Pizza Hut Pizzadeg

Coca Cola sås

Populäraste alltid

Kebabsås Massola Special

3
Nu tipsar jag om ytterligare en kebabsås. Vid det här laget torde det inte vara någon hemlighet att jag är tokförtjust i just kebab,...
Mycket bra artikel om ytterfilé. Den borde spridas.Det heter kotlett, inte ytterfilé!
sv_SE