Vi konsumenter matas dagligen med nya produkter och smaker från livsmedelsindustrin. Det tilltag som kanske ger mig den allra mest fadda smaken i munnen när det gäller lurendrejeri är det som livsmedelsindustrin kallar för ytterfilé. Går ni in till en riktig slaktare och beställer ytterfilé, så kommer ni förmodligen att bli skrattade åt, orsaken är enkel, det finns ingen styckdetalj som heter ytterfilé.

Det här är vad man får ut från en gris vid slakt och vad de olika delarna heter


Styckningsschema för gris.
1. Grishuvud
2. Bog
3. Späck
4. Fläskkarré
5. Tjocka revben
6. Kotlettrad
7. Kotlettrad, benfri
8. Fläskfilé
9. Tunna revben
10. Sida, sidfläsk
11. Bogblad
12. Skinka
13. Fläsklägg
14. Grisfötter
15. Svans

Vad är det då ni får när ni tror att ni köper en ytterfilé? Jo ni köper helt enkelt VÄLDIGT DYR benfri kotlett. En kotlett kostar på ordinarie pris vanligen mellan 50-80 kr/kg och den påhittade ytterfilén brukar ligga på 90-110 kr/kg. Väldigt märkligt med tanke på att det är exakt samma köttbit! Med andra ord, sluta kalla kotletten för något den inte är, och fram för allt, sluta betala dyra pengar för något som livsmedelsindustrin hittat på för att få en enkel och vanligtvis rätt torr köttbit att låta mer exklusiv!

Den senaste trenden från köttproducenterna är att sälja högrevsfärs som något exklusivt och dyrt. Högreven är redan nu överrepresenterad i den nötfärs vi köper.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen skriv din kommentar
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.