
Vi konsumenter matas dagligen med nya produkter och smaker från livsmedelsindustrin. Det tilltag som kanske ger mig den allra mest fadda smaken i munnen när det gäller lurendrejeri är det som livsmedelsindustrin kallar för ytterfilé. Går ni in till en riktig slaktare och beställer ytterfilé, så kommer ni förmodligen att bli skrattade åt, orsaken är enkel, det finns ingen styckdetalj som heter ytterfilé. Det ni frågar efter är benfri kotlett!
Det här är vad man får ut från en gris vid slakt och vad de olika delarna heter
Styckningsschema för gris.
1. Grishuvud
2. Bog
3. Späck
4. Fläskkarré
5. Tjocka revben
6. Kotlettrad
7. Kotlettrad, benfri
8. Fläskfilé
9. Tunna revben
10. Sida, sidfläsk
11. Bogblad
12. Skinka
13. Fläsklägg
14. Grisfötter
15. Svans
Vad är det då ni får när ni tror att ni köper en ytterfilé? Jo ni köper helt enkelt VÄLDIGT DYR benfri kotlett. En kotlett kostar på ordinarie pris vanligen mellan 50-80 kr/kg och den påhittade ytterfilén brukar ligga på 90-110 kr/kg. Väldigt märkligt med tanke på att det är exakt samma köttbit! Med andra ord, sluta kalla kotletten för något den inte är, och fram för allt, sluta betala dyra pengar för något som livsmedelsindustrin hittat på för att få en enkel och vanligtvis rätt torr köttbit att låta mer exklusiv!
Den senaste trenden från köttproducenterna är att sälja högrevsfärs som något exklusivt och dyrt. Högreven är redan nu överrepresenterad i den nötfärs vi köper.


När man kontrollerar livsmedelsverkets sida om frågor kring ytterfile så kan man läsa följande…
Livsmedelsverket anser att beteckningen ”fläskytterfilé” behöver kompletteras med uppgiften ”benfri kotlett” för att konsumenten inte ska riskera att vilseledas. Ett livsmedels beteckning ska tillsammans med eventuell ingrediensförteckning ge konsumenten en god uppfattning om livsmedlets slag. ”Fläskytterfilé” är en styckdetalj som i konsumentledet är synonymt med fläskkotlett men det är antagligen inte väl känt bland de flesta konsumenter vad ”fläskytterfilé” är. Många förstår inte skillnaden mellan filé och fläskytterfilé.
Marinerat kött kan inte säljas som färskt.
Det är definierat i lagstiftningen vad som menas med färskt kött. Där står det att ”färskt kött” är sådant kött som inte genomgått någon annan konserverande behandling än kylning, frysning eller djupfrysning. Det gäller även kött som är vakuumförpackat eller förpackat i kontrollerad atmosfär.
Färskt kött definieras i förordning (EG) nr 853/2004