Du behöver till 6 personer
- 800 g oxfilé (putsad)
- 1 msk smör till stekning
- 1 msk olja till stekning
Marinad 1
- 2 msk sojasås
- 1 msk hoisinsås (asiatiska hyllan)
- 1/2 tsk salt
- 2 msk olja
- 1 tsk socker
Marinad 2
- 1 dl vitvinsvinäger
- 1/2 dl vatten
- 2 dl olivolja
- 1 tsk salt
- 1 tsk socker
- 1/2 tsk grovmalen svartpeppar
- 1 – 1 1/2 finhackade vitlöksklyftor
- 1 kruka finhackad persilja
- 1/2 dl hackad kapris
Gör så här
- Två dagar före festen: Blanda ingredienserna till marinad 1. Lägg filén i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden. Knyt påsarna. Låt stå i kylen över natten.
- Dagen före festen: Sätt ugnen på 150°C.
- Ta ut oxfilén och torka av den. Bryn filén hastigt runt om i en het stekpanna.
- Lägg över på en ugnsplåt. Stick in en stektermometer i mitten av köttet. Ugnsstek tills innertemperaturen är 55°C, ca 30 minuter. Linda in filén i aluminiumfolie. Ställ in i kylen.
- Blanda samman marinad 2.
- Skär filén i cm-tunna skivor. Lägg dem i en skål. Häll över marinaden, täck med plastfolie och låt stå kallt till strax före servering.
- Nyårsafton/festdagen: Ta fram köttet innan gästerna kommit. Lägg över oxfiléskivorna på ett vackert fat. Skeda över marinaden.
För alla
Läs noga ingrediensförteckningen på hoisinsåsen. I övrigt är rätten fri från gluten och ägg.
Gör mjölkfri: uteslut smöret och använd enbart olja till stekningen av köttet.
Tips
Vegetariska alternativ
Quornfilé är ett bra vegetariskt alternativ till oxfilé. Den kan smaksättas på samma sätt.
Marinerad quornfilé
Dagen före festen: Beräkna 12 quornfiléer till 6 personer. Stek filéerna enligt anvisning på paketet. Skär i cm-tjocka skivor, lägg på ett fat. Blanda ingredienserna till oxfilémarinad 2 och skeda över. Täck med plastfolie och ställ i kylen.
Nyårsafton. Ta fram ca 1 timme före servering så att quornfiléerna blir rumsvarma.