I traditionell fläskpannkaka ingår, utöver ingredienserna för vanlig ugnspannkaka såsom ägg, mjölk, salt och vetemjöl, även stekta bitar av rimmat, rökt eller färskt sidfläsk. Smeten hälls i ugnens långpanna och gräddas. Fläskpannkaka äts traditionellt med lingonsylt. I fransk fläskpannkaka ingår även lök, vitlök och persilja. Min egen egenhet kring fläskpannkaka är att jag som liten alltid ville få den serverad med strösocker. Det kanske är dags att återuppliva det matminnet och se om det lockar fram några minnen?

Du behöver till 4 personer:

  • 2.5 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 st ägg
  • 2-3 msk smör, smält
  • 1 pkt bacon eller sidfläsk, i små bitar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda mjöl och salt i en skål.
  3. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en slät smet.
  4. Häll i resten av mjölken och knäck till sist ner äggen.
  5. Blanda till en smet och rör ner smöret.
  6. Häll smeten i en långpanna och grädda i mitten av ugnen i ca 20–25 minuter tills pannkakan stannat och fått fin färg.
  7. Servera med sylt eller kompott.

Smaklig spis

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.