I serien ”Svenska kockar” har vi i dag kommit till Werner Vögeli, som förutom att han var Hovtraktör även var hedersdoktor vid Umeå universitet. Han vann tävlingen ”Årets Nationalrätt” 1997 med den här rätten. Motiveringen löd; En i godaste mening svensk rätt. Läcker och lättlagad på svenska rötter, svenska lingon, svensk ost, den svenska grisen, och svensk äppelcider. Ett gastronomiskt matarv i modern dräkt. Werner Vögelis, Fläskrullader blev en maträttssucce på Operakällaren 1997.

Du behöver (för 4 personer):

Fläskrullader:
600 g utskuren
välputsad fläskkotlettrad utan fett och senor
120 g Västerbottensost
salt, peppar från kvarn
vetemjöl att mjöla in rulladerna med
30 g smör
2 msk matolja till stekning

Sås:
2 dl astrakancider eller annan halvtorr cider
2 dl vispgrädde
salt och vitpeppar från kvarn
2 msk finstrimlade persiljeblad

Rotfruktsmos:
120 g skalad kålrot
120 g skalad rotselleri
140 g skalad morot
50 g skalad lök
120 g skalad potatis (allt skärs i 1 cm stora tärningar)
1 tsk salt 60 g smör

Rårörda lingon:
(kan göras i god tid i förväg)
2 dl lingon
2 msk strösocker

Tillagning:
Skär köttet i 12 skivor, ca 50 g styck.
Skär osten i stänger (ca 1 x 1 x 3 cm) = 10 g styck
– Platta ut köttskivorna till ca 2 mm tjocklek.
Detta görs lättas om man lägger köttet mellan två plastpåsar innan de bankas ut.
Salta och peppra.
Lägg en oststång på främre kortsida av varje köttskiva.
Vik in ca 1 cm längs köttets långsidor så att osten inte rinner ut när den smälter.
Rulla ihop till rullader.
– Vänd rulladerna i vetemjöl. Stek dem gyllenbruna i smör och olja, och ej på för hög värme, ca 10 minuter.
Börja med att steka rulladerna några minuter med skarvsidan nedåt så att de inte öppnar sig.
Ös dem då och då under stekningens gång.
– Tag upp rulladerna och lägg dem i en plateau eller i en kastrull.
Häll cidern i stekpannan och rör om ordentligt från botten.
Låt spadet koka ihop tills drygt 1 dl återstår.
Tillsätt vispgrädden och låt såsen koka några sekunder.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och peppar.
Sila såsen över rulladerna.

Rotfrukterna:
Koka rotfrukterna under tiden rulladerna tillagas.
Lägg alla grönsakstärningar, utom potatistärningarna, i en kastrull.
Fyll på med vatten så att de precis täcker grönsakstärningarna.
Salta och koka dem i 10 minuter under lock.
Tillsätt potatistärningarna och koka ytterligare i 15 minuter.
Häll av det återstående spadet i en kopp.
Blanda smöret med rotfruktstärningarna.
Mosa dem och vispa till sist moset till lätt och luftig konsistens. Det görs lättast med en elektrisk visp.
Tillsätt eventuellt lite av grönsaksspadet om det behövs.
Avsmaka och tillsätt eventuellt mer salt.
Det är bara till en fördel och dekorativt om morötterna inte mosas helt.

Rårörda lingon:
Rensa och skölj bären. Låt dem rinna av ordentligt.
Lägg dem i en bunke med sockret och krossa dem med en kraftig ballongvisp.
Rör tills sockret smält. (Resultatet blir bra även med svenska frysta lingon)
– Värm rulladerna i såsen. Lägg upp dem på tallrikar med såsen.
Strö den strimlade bladpersiljan över, samt lägg en klick rårörda lingon och rotfruksmoset vid sidan av.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen skriv din kommentar
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.