Du behöver till 2 bröd eller 20 frallor:
- Vetemjöl 800 g (ca 1,4 l)
- 50 g (1 pkt) jäst
- 1,5 tsk salt
- 25 g smör eller margarin, rumsvarmt
- 5 dl vatten, 37ºC (fingervarmt)
- Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Klicka i fettet och tillsätt salt. Häll mjölet luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet, men spar 1 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, minst 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills degen känns smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
- Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
- Arbeta ner degen med maskin eller knåda den smidig på mjölat bakbord och baka ut enligt något av nedanstående.
Långfranska: Dela degen i 2 delar och forma dem till längder.
Småfranska: Dela degen i 20 delar och forma dem till runda eller ovala bullar. - Lägg längderna eller bullarna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper och låt dem jäsa ca 30 minuter under bakduk.
- Värm ugnen till 200- 225°C(långfranska) alt 225- 250°C(småfranska)
- Långfranska: Pensla med vatten och grädda i 200–225ºC i nedre delen av ugnen, ca 25 minuter.
- Småfranska: Grädda i 225–250ºC mitt i ugnen, 8–10 minuter.
Låt bullarna svalna på galler utan bakduk.
Receptet från Kungsörnen