18.6 C
Båstad
3, oktober 2023
HemBakaFranskbröd

Franskbröd

-

0 av 5

Du behöver till 2 bröd eller 20 frallor:

  • Vetemjöl 800 g (ca 1,4 l)
  • 50 g (1 pkt) jäst
  • 1,5 tsk salt
  • 25 g smör eller margarin, rumsvarmt
  • 5 dl vatten, 37ºC (fingervarmt)
  1. Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Klicka i fettet och tillsätt salt. Häll mjölet luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet, men spar 1 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, minst 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills degen känns smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
  2. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
  3. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den smidig på mjölat bakbord och baka ut enligt något av nedanstående.
    Långfranska: Dela degen i 2 delar och forma dem till längder.
    Småfranska: Dela degen i 20 delar och forma dem till runda eller ovala bullar.
  4. Lägg längderna eller bullarna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper och låt dem jäsa ca 30 minuter under bakduk.
  5. Värm ugnen till 200- 225°C(långfranska) alt 225- 250°C(småfranska)
  6. Långfranska: Pensla med vatten och grädda i 200–225ºC i nedre delen av ugnen, ca 25 minuter.
  7. Småfranska: Grädda i 225–250ºC mitt i ugnen, 8–10 minuter.
    Låt bullarna svalna på galler utan bakduk.

Receptet från Kungsörnen

Föregående artikel
Nästa artikel
Goda Maten
Goda Matenhttps://www.godamaten.se
Jag är administratör här på Godamaten.se och hjälper er med alla frågor ni har. Skicka gärna ett meddelande om ni undrar över något

Lämna ett betyg

Betyg

Betyg (0)

Detta recept har inga betyg ännu.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Populärast idag

Återanvänd din frityrolja

2
Fritera hemma har vi alltid gjort. Tidigare så friterade man i en vanlig kastrull och nu mera har många av oss en egen fritös...

Populäraste alltid

Kebabsås Massola Special

3
Nu tipsar jag om ytterligare en kebabsås. Vid det här laget torde det inte vara någon hemlighet att jag är tokförtjust i just kebab,...
sv_SE
sv_SE