Vad är det som gör att gatuköket har en så speciell smak? Är det brödet? Är det köttet i hamburgaren? Eller är det något annat, för jag lyckas aldrig få till det riktigt som det skall smaka! Svaret är enligt mig väldigt enkelt. Det är tillbehören som gör skillnaden. Många gånger gör vi bättre hamburgare hemma vid grillen eller spisen än vad de gör på gatuköket, skillnaden ligger i tillbehören.

Vad är då den egentliga skillnaden? För det första så måste vi förstå att gatuköksmat inte på något sätt är nyttigt. Deras dressingar är i grund och botten smaksatt majonnäs, medan många av oss hobbykockar experimenterar med cremefraishe och gräddfil… LÄGG NER DET PÅ EN GÅNG om ni vill få till samma smaker som på gatuköket. En gatuköks dressing innehåller i grunden majonnäs, chilisås och bostongurka, inget annat. Visst finns det gatukök som vill profilera sig, men då skall man ha i åtanke att grunden är den samma men det finns ett tillägg med någon form av krydda.

Här på Godamaten har vi tagit fram en hamburgerdressing som till mycket påminner om Sibyllas egen hamburgerdressing. Det fina med den är att du själv kan testa att smaka av med vinäger, socker och chilisås så att den passar dig själv bäst.

Hamburgerdressing Mazola

En god hamburgare skall man dressa med en riktigt god hamburgerdressing. För många år sedan ägde vi ett Sibylla gatukök hemma i byn där vi bodde. Den dressingen som serverades där var Sibyllas egen dressing som i dag serveras land och rike runt. Efter många timmar och dagar i köket så har jag nu hittat en dressing som jag själv tycker är den godaste och den som närmast kan jämföras med Sibyllas egna. Den är enkel att göra och de allra flesta ingredienserna har man redan hemma i kyl och kryddskåpet.

Dressing är väldigt fett och innehåller mycket majonnäs. För egen del anser jag att dess dyrare majonnäs dess bättre smak. De allra billigaste märkena har i allmänhet en lite fadd smak, enligt mig själv. Samma sak gäller chilisåsen. Den jag ALLTID använder är Heinz chilisås – Klart godast om ni frågar mig!

Du behöver

  • 2 dl majonnäs
  • 2 msk chilisås
  • 1 tsk senap (söt)
  • 2 msk bostongurka
  • 1-2 tsk strösocker (efter smak)
  • 1 stänk vitvinsvinäger
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 nypa paprikapulver
  • 2 tsk vatten (efter önskemål om hur tjock/tunn du vill ha din dressing)

Blanda ingredienserna och låt sedan stå och vila i ett par timmar så blir den bara godare!

SNÅLA ALDRIG med dressing! En hamburgare är godare ju kladdigare den är!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.