Att jag är hyfsad på att laga mat känner jag mig trygg att säga, men bakning behöver jag träna mycket på. Så idag hade vi lite ont om frukostfrallor så jag googlade lite recept och började anteckna. Nu känner jag att om jag bara får träna lite till så kanske jag kommer klara av att känna mig trygg även när det gäller bakning.
Du behöver:
- 50 gr jäst
- 6 dl vatten
- 2 tsk salt
- 2 msk olivolja
- 9-12 dl vetemjöl
Gör så här:
- Smula ned jästen i en bunke, (vi har en degblandare här hemma) och tillsätt saltet.
- Fingervärm vattnet och tillsätt 1-2 dl i jästen och lös upp den helt
- Tillsätt resten av vattnet och olivoljan
- Tillsätt sedan mjölet i omgångar men spara lite till utbakningen
- När degen ser fin ur så tar du ut den ur bunken och knådar den rätt hårt i 7-10 minuter
- Lägg den att jäsa i 60 minuter under en kökshandduk
- När den jäst till minst dubbel storlek knådar du ut den igen
- Skär sedan av en bit och rulla den till en boll. Den bör vara som en normal satsumas i storlek
- Gör likadant med resterande deg
- Låt sedan jäsa på plåt under handduk i minst 30 minuter, jag lät dem jäsa en timme och de blev fantastiska
- Sätt sedan in plåten i ugnen
- Grädda i 250 grader i cirka 9-12 minuter
Smaklig spis