Entrecôte är nötkött som sitter på ryggen mellan högrev och biff, det vill säga ovanför de sex bakre revbenen. Ordet kommer från franskan entre côte, ”mellan revbenen”. En något fetare styckningsdetalj som används till rostbiff eller tillagad som biff. Benämningen används ibland oriktigt för en ospecifierad tjock skiva nötkött, en riktig entrecote har dock alltid en stor fettdetalj ungefär i mitten av köttet. Det är önskvärt att detaljen även har synlig marmorering. Entrecote är en mycket fet styckningsdetalj.

Personligen tycker jag att entrecôte är en av det godaste nötköttet att grilla. Dock är det viktigt att man hittar en rikligt marmorerad köttbit – samt att biffen inte är för tunn, vilket inte är helt ovanligt i min affär. Ställ krav på din matbutik, säg till hur du vill ha ditt kött, gärna ett par dagar innan så de har tid att stycka dina bitar utan stress. Det mår både handlare, kund och kött bra av!

Det här behöver du
4 st entrecôte, skivor
1 tsk     salt
2 krm     svartpeppar, nymald
1 kg     färskpotatis
6 st     lök, färska
1 tsk     salt
1 krm     svartpeppar, nymald
1 msk     olivolja
100 g rumsvarmt Smör
6-8 mosade ansjovisfiléer

Potatisspett
Lägg grillspetten i kallt vatten. Borsta potatisen väl. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Ansa och koka löken nästan mjuk. Varva potatis och lök på spett, krydda med salt och peppar. Ringla över olivolja. Grilla ca 2 min runt om.

Ansjovissmör
Blanda den väl mosade ansjovisen med rumsvarmt smör. Forma till en rulle och ställ kallt.

Grilla köttet med salt och peppar 2-3 minuter på var sida.

Servera gärna med en krispig god sallad till

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.