Hur många av er lagar er egen bearnaise sås? Många undviker det säkert för att det skulle vara krånglig, eller så finns det en rädsla för att såsen skär sig. Visst finns risken men med en eller två droppar vatten i en skuren sås och ett 10 talet sekunder senare så är såsen i perfekt form igen. Det finns få såser som slår en hemlagad bearnaise, och för er som funderar på att grilla – tveka inte!
Här är det recept som jag använder mig av.
Det här behövs:
2 msk finhackad schalottenlök
3 msk vitvinsvinäger
½ dl vatten
1 persiljekvist
1 tsk torkad dragon
4 äggulor
250 g smör
1 msk färsk dragon eller 1 tsk torkad
1 Knivsudd Cayennpeppar
salt, socker citron
Gör så här:
Koka upp vatten i en stor kastrull för att användas som vattenbad.
Smält smöret och håll det varmt. Lägg lök, vinäger, vatten, pepparkorn, persilja och en tesked torkad dragon i en liten kastrull och koka tills två matskedar vätska återstår… Sila.
Vispa äggulor och den silade vätskan i en kastrull. Sätt ner kastrullen i vattenbad och fortsätt vispa tills det tjocknar. Tag kastrullen från värmen och vispa i smöret lite åt gången och under kraftig vispning.
Tag inte med den grumliga bottensatsen i smöret.
Smaksätt såsen med hackad dragon, en knivsudd Cayennpeppar och lite salt samt eventuellt lite socker och citronsaft. Smaka dig fram och njut!
Har du dammat av grillen ännu..?