Hur vet vi om våra ägg är ätbara om datummärkningen gått ut? Det finns rätt enkla sätt att ta reda på det. Det enklaste är att fylla en kastrull med kallt vatten och lägga ned äggen i kastrullen. De som flyter upp till ytan bör man inte äta, medan de som håller sig på botten är fullt ätbara. Ett urfärskt ägg lägger sig på botten medan ett ägg som är drygt en vecka gammalt reser sig lite upp och ett äldre ägg flyter upp till ytan. Om ägget flyter betyder det INTE att du måste slänga det. Först när du knäcker ägget kan du avgöra det. Bara om ägget luktar illa behöver du undvika det. Ett färskt ägg har en hög toppig gula med vitan liggande tätt runt om. Ett äldre ägg har plattare gula. Så länge det luktar okej går det att äta. Ett skämt ägg luktar illa och ska kastas. Dessa tips har vi följt och hittills aldrig misslyckats och råkat illa ut.
Om man förvarar ägg i kylskåp med den spetsiga delen nedåt har svenska ägg en hållbarhetstid på två till tre månader, säger Therese Schultz, vd på Svenska Ägg.
Nu har vi en referens att hänvisa till ifall det dyker upp fler frågor kring ägg med utgånget datum 🙂