Du behöver:

  • 1 gul lök eller rödlök
  • 1 msk smör (till stekning)
  • 1 syrligt äpple
  • 50 g rimmat sidfläsk
  • 50 g smör
  • 500 g grisblod
  • 3 1/2 dl lättöl mjölk eller buljong
  • 3 1/2 dl grovmalt rågmjöl
  • 2 msk sirap
  • 1/2 krm malen nejlika
  • 1 krm malen kryddpeppar
  • 1 tsk finstött mejram
  • 1/2 msk salt
  • 1 krm peppar

Till servering

  • rårörda lingon
  • stekta äppelklyftor

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i smöret.
  3. Skala äpplet, skär det och fläsket små tärningar. Stek fläsket och låt rinna av. Smält smöret.
  4. Sila blodet genom en finmaskig sil. Vispa upp blodet med öl och rågmjöl.
  5. Rör ner lök, äpple, fläsk, smör, sirap, nejlika, kryddpeppar, mejram, salt och peppar.
  6. Smörj och mjöla en avlång brödform, ca 1 1/2 liter (för 6 port). Lägg gärna ett tillklippt bakplåtspapper i botten på formen (så att puddingen lossar lättare). Häll smeten i formen och täck med aluminiumfolie. Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen. Grädda 1 timme och ta bort folien, grädda ytterligare ca 30 minuter. Känn med en provsticka att puddingen är fast.
  7. Till servering: Servera med rårörda lingon och stekta äppelklyftor.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen skriv din kommentar
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.