Du behöver:
- 1 gul lök eller rödlök
- 1 msk smör (till stekning)
- 1 syrligt äpple
- 50 g rimmat sidfläsk
- 50 g smör
- 500 g grisblod
- 3 1/2 dl lättöl mjölk eller buljong
- 3 1/2 dl grovmalt rågmjöl
- 2 msk sirap
- 1/2 krm malen nejlika
- 1 krm malen kryddpeppar
- 1 tsk finstött mejram
- 1/2 msk salt
- 1 krm peppar
Till servering
- rårörda lingon
- stekta äppelklyftor
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°C.
- Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i smöret.
- Skala äpplet, skär det och fläsket små tärningar. Stek fläsket och låt rinna av. Smält smöret.
- Sila blodet genom en finmaskig sil. Vispa upp blodet med öl och rågmjöl.
- Rör ner lök, äpple, fläsk, smör, sirap, nejlika, kryddpeppar, mejram, salt och peppar.
- Smörj och mjöla en avlång brödform, ca 1 1/2 liter (för 6 port). Lägg gärna ett tillklippt bakplåtspapper i botten på formen (så att puddingen lossar lättare). Häll smeten i formen och täck med aluminiumfolie. Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen. Grädda 1 timme och ta bort folien, grädda ytterligare ca 30 minuter. Känn med en provsticka att puddingen är fast.
- Till servering: Servera med rårörda lingon och stekta äppelklyftor.