Hemmagjorda pommesfrites blir klart bäst om man äger en fritös. För några år sedan så var hemmafritöser plastiga, stora och otympliga, men har idag ersatts av mycket fina och enkla fritöser. Hemma har vi en från OBH Nordiva som vi mer än gärna rekommenderar.
Du behöver till 4 portioner
- 10 stora fasta potatisar
- frityrolja till din fritös, går bra med en billig rapsolja
- salt eller flingsalt
Gör så här:
- Skala potatisarna och skär dem i tjocka stavar, cirka 1 ½ centimeter tjocka. Skölj dem och torka dem med en handduk.
- Värm oljan till cirka 120 grader. Lägg ner pommes fritesen och fritera i cirka 10 minuter tills de är nästan helt mjuka men ännu är bleka.
- Ta upp och låt stavarna droppa av på ett papper. Så här långt kan man förbereda rätten upp till 1 dygn i förväg.
- Värm oljan till cirka 180 grader. Lägg ner pommes fritesen igen och fritera tills de får lätt gyllene färg och går av när man böjer på dem. Ta upp dem och låt oljan rinna av. Salta och servera.
Smaklig spis