Barbecuesås (även förkortat BBQ sås) är en sås som används som en marinad, eller toppning för kött som tillagas i grill, inklusive fläsk eller nötkött, revben och kyckling. Ingredienserna varierar kraftigt mellan länder, men de flesta innehåller någon variation på vinäger och / eller tomatpuré som bas, samt flytande rökessens och kryddor som senap, svartpeppar, och sötningsmedel såsom socker eller melass.
Du behöver:
- 1 msk rapsolja
- 2 vitlöksklyftor, hackad
- ½ lök, tärnad
- 2,36 dl ketchup
- 5 msk melass
- 5 msk farinsocker
- 4 msk hackad chipotle
- 4 msk ättika
- 1 msk Worcestershiresås
- 1 nypa salt
Gör så här:
- Hetta upp oljan i en kastrull på medellåg/låg värme.
- Tillsätt vitlök och lök och koka i 5 minuter, rör om, försiktigt så att det inte bränner fast.
- Sänk värmen till låg.
- Tillsätt ketchup, melass, farinsocker, chipotle paprika, ättika, Worcestershire sås och salt och rör.
- Låt sjuda i 20 minuter.
- Smaka av och komplettera med mer av ingredienserna efter smak.
Smaklig spis