1 kg hjortstek (frusen)
3-4 msk Viltkrydda – köpt eller egen blandning
1-2 dl coca cola

Krydda den frusna steken runtom, lägg i liten form – bottna med lite vätska (valfritt, behövs inte för tjälknöl men jag tog lite coca cola). Sätt in i ugnen på 75-80 gr, det är svårt att få den exakta temperaturen men om du känner din ugn så hittar du rätt läge. Låt stå minst 6 h, efter några h kan man sätta in en termometer, annars somnar man ifrån den – det gjorde jag…

Nästa dag tar man ut den ur ugnen o lägger den i

Saltlag:
1/2 dl salt
5-8 dl vatten
1 lagerblad
8 enbär
6 svartpepparkorn
några chiliflakes
en gnutta socker
ev lite glögg/rödvin/coca cola
ev lite soja

Jag höftar, så receptet är inte exakt – tyvärr!

Köttet får ligga i lagen minst 4 h, beror lite på storlek o tålamod.

Under tiden har du chans att förbereda

Tillbehör:
2 potatis per person – tvätta och kvarta dom
Olja
Flingsalt
Bra paprikapulver

och

Valfri sås
jag körde torkade trattisar – blötlagda, smörfrästa, sen puttrade dom i grädde

Annat gött till är gelé, eller geléig lingonsylt (min favvo), ngn kokt grönsak på bilden broccoli, men härsokorsotvärser finkar fint, andra bönor med.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen skriv din kommentar
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.