Hjortstek som tjälknul, med tillbehör

0
408
ANNONS

1 kg hjortstek (frusen)
3-4 msk Viltkrydda – köpt eller egen blandning
1-2 dl coca cola

Krydda den frusna steken runtom, lägg i liten form – bottna med lite vätska (valfritt, behövs inte för tjälknöl men jag tog lite coca cola). Sätt in i ugnen på 75-80 gr, det är svårt att få den exakta temperaturen men om du känner din ugn så hittar du rätt läge. Låt stå minst 6 h, efter några h kan man sätta in en termometer, annars somnar man ifrån den – det gjorde jag…

Nästa dag tar man ut den ur ugnen o lägger den i

Saltlag:
1/2 dl salt
5-8 dl vatten
1 lagerblad
8 enbär
6 svartpepparkorn
några chiliflakes
en gnutta socker
ev lite glögg/rödvin/coca cola
ev lite soja

Jag höftar, så receptet är inte exakt – tyvärr!

Köttet får ligga i lagen minst 4 h, beror lite på storlek o tålamod.

Under tiden har du chans att förbereda

Tillbehör:
2 potatis per person – tvätta och kvarta dom
Olja
Flingsalt
Bra paprikapulver

och

Valfri sås
jag körde torkade trattisar – blötlagda, smörfrästa, sen puttrade dom i grädde

Annat gött till är gelé, eller geléig lingonsylt (min favvo), ngn kokt grönsak på bilden broccoli, men härsokorsotvärser finkar fint, andra bönor med.

Print Friendly, PDF & Email

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen skriv din kommentar
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.