1 kg hjortstek (frusen)
3-4 msk Viltkrydda – köpt eller egen blandning
1-2 dl coca cola
Krydda den frusna steken runtom, lägg i liten form – bottna med lite vätska (valfritt, behövs inte för tjälknöl men jag tog lite coca cola). Sätt in i ugnen på 75-80 gr, det är svårt att få den exakta temperaturen men om du känner din ugn så hittar du rätt läge. Låt stå minst 6 h, efter några h kan man sätta in en termometer, annars somnar man ifrån den – det gjorde jag…
Nästa dag tar man ut den ur ugnen o lägger den i
Saltlag:
1/2 dl salt
5-8 dl vatten
1 lagerblad
8 enbär
6 svartpepparkorn
några chiliflakes
en gnutta socker
ev lite glögg/rödvin/coca cola
ev lite soja
Jag höftar, så receptet är inte exakt – tyvärr!
Köttet får ligga i lagen minst 4 h, beror lite på storlek o tålamod.
Under tiden har du chans att förbereda
Tillbehör:
2 potatis per person – tvätta och kvarta dom
Olja
Flingsalt
Bra paprikapulver
och
Valfri sås
jag körde torkade trattisar – blötlagda, smörfrästa, sen puttrade dom i grädde
Annat gött till är gelé, eller geléig lingonsylt (min favvo), ngn kokt grönsak på bilden broccoli, men härsokorsotvärser finkar fint, andra bönor med.