Isterband är en lättrökt, ”grovkornig” korv, ofta med syrlig smak. Den innehåller bland annat fläskkött, korngryn och potatis. Den finns i olika varianter, bland annat som småländska isterband, och serveras stekt med exempelvis dillstuvad potatis och inlagda rödbetor. Isterband var förr i tiden, främst i södra Sverige, mycket populärt på julbord och smörgåsbord. Västgötska isterband är mer eller mindre syrliga och ofta hårdare rökta än de småländska. Variationerna är dock stora, både för torkade och rökta isterband, vad gäller syrlighet, fetthalt/kötthalt och sälta.
Detta är en klar favoriträtt, dock äter man det allt för sällan. Låt er för all del inspireras att tillaga denna klassiska Svenska husmans rätt!
Det här behöver du
- 4 småländska isterband
- 10-12 kokta potatisar
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 2 dl mjölk
- 3 dl grädde
- 3 msk finhackad persilja eller gräslök
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader
- Skala och skiva den kokta potatisen i centimetertjocka skivor.
- Smält smöret i en kastrull, pudra över mjölet och rör om ordentligt.
- Höll sedan i mjölken och grädden. Låt koka upp sakta under vispning, och låt sedan stuvningen sjuda på svag värme i 10 minuter.
- Lägg isterbanden på en plåt och ställ in dem i mitten av ugnen. Ugnsstek isterbanden till de är gyllenbruna, ca 25 minuter. Vänd dem då och då.
- Vänd ned potatisen i stuvningen när korven börjar bli klar och låt stuvningen och potatisen bli varm. Smaka av med salt, peppar och tillsätt sedan gräslöken/persiljan.
- Servera isterbanden och stuvningen med fransk senap och inlagda rödbetor.