Jordärtskockan (Helianthus tuberosus), är en art i familjen korgblommiga växter. Den är en flerårig ört med ursprung i Nordamerika. Den odlas i tempererade trakter för sina knölars skull, vilka används som en rotgrönsak. Jordärtskockan är en slags solros, ur samma släkte som vanlig solros. Denna soppan går att göra Vegansk, då byter man bara ut vispgrädde och bacon mot, havregrädde och Bacos, alternativt friterad finstrimlad saltad morot, samt kalvbuljong mot grönsaks buljong.
Det här behöver du:
- 300 g jordärtskockor
- 2 st potatisar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 gul lök
- 3 dl grädde
- 5 dl vatten
- 2 dl vitt torrt vin
- 1 st tärning kalvbuljong
- olivolja riven muskotnöt salt vitpeppar
- Ett knippe gräslök
- 1 pkt bacon
Gör så här:
- Hacka grönsaker grovt och stek dem med smör i en panna. Tillsätt vin, vatten, och hälften av grädden och låt koka ner en aning.
- Tillsätt resterande grädde och koka upp, smaka av med salt, peppar och muskot.
- Servera med att ringla lite olivolja på soppan… Pröva även knaperstekt bacon eller friterad finstrimlad saltad morot till vegetarianerna, samt lite klippt gräslök som avslutning.