Köttbullar är små bollar av köttfärs, blandfärs eller fläskfärs, det vill säga malet kött av exempelvis nöt, gris, lamm och/eller vilt. Smeten drygas vanligtvis ut med ägg och mjölk, ströbröd, potatismjöl eller havregryn. Ofta ingår lök, vilken man river ner i smeten.

Kryddningen kan bestå av salt, kryddpeppar och ibland kanel. Bullarna steks i matfett i lagom het stekpanna och vänds successivt för att få färg runt om. Större mängd köttbullar kan stekas i ugnens långpanna, vilket är bekvämare och minskar osutvecklingen i köket. Pannan bör därvid skakas en och annan gång. Det här receptet är speciellt utvalt för julbordet

Ingredienser:
1 kg blandfärs
2,5 dl mjölk
2 ägg
40 g ströbröd
2 stora lökar
1 msk salt
12 g riven ingefära
2 krm kryddpeppar, malen
2 krm nejlika, malen
1,5 krm muskotnöt, malen
1,5 msk dijonsenap

Gör så här: Skiva löken och bryn den hårt.

  1. Mixa allt utom färsen slät och låt svälla i kyl 1 timme.
  2. Blanda sedan smeten med färsen och ställ i kyl i 1 timme.
  3. Rulla köttbullarna och stek dem med omtanke.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.