Köttbullar är små bollar av köttfärs, blandfärs eller fläskfärs, det vill säga malet kött av exempelvis nöt, gris, lamm och/eller vilt. Smeten drygas vanligtvis ut med ägg och mjölk, ströbröd, potatismjöl eller havregryn. Ofta ingår lök, vilken man river ner i smeten.
Kryddningen kan bestå av salt, kryddpeppar och ibland kanel. Bullarna steks i matfett i lagom het stekpanna och vänds successivt för att få färg runt om. Större mängd köttbullar kan stekas i ugnens långpanna, vilket är bekvämare och minskar osutvecklingen i köket. Pannan bör därvid skakas en och annan gång. Det här receptet är speciellt utvalt för julbordet
Ingredienser:
1 kg blandfärs
2,5 dl mjölk
2 ägg
40 g ströbröd
2 stora lökar
1 msk salt
12 g riven ingefära
2 krm kryddpeppar, malen
2 krm nejlika, malen
1,5 krm muskotnöt, malen
1,5 msk dijonsenap
Gör så här: Skiva löken och bryn den hårt.
- Mixa allt utom färsen slät och låt svälla i kyl 1 timme.
- Blanda sedan smeten med färsen och ställ i kyl i 1 timme.
- Rulla köttbullarna och stek dem med omtanke.