Försäljningen av julmust i Sverige får Coca-Colas försäljning att minska med omkring 50 % i december varje år. Man har därför försökt utmana julmustförsäljningen på olika sätt. Flera gånger har man försökt köpa rättigheterna till det hemliga receptet för att själv kunna behärska försäljningen men utan resultat. År 1995 sade Coca-Cola upp alla sina avtal med Pripps, eftersom Pripps vägrat ge efter för Coca-Colas krav på att sälja mer Coca-Cola under december på bekostnad av bland annat julmusten.
En man vid namn Harry Roberts hade studerat kemi och i dessa kretsar fått höra talas om receptet på julmust. Roberts, som var nykterhetsman, inspirerades av drycken och såg en möjlighet att lansera den som ett alkoholfritt alternativ till framför allt Portern och ölen som vid den här tiden flödade på de svenska middagsborden. År 1910 köpte Roberts rättigheterna till receptet och började samma år tillverka must i Sverige genom företaget AB Roberts i Örebro. Försäljningen gick under de första åren trögt, men i samband med förbudsomröstningen 1922 och det statliga alkoholmonopol som infördes i Sverige i samband med detta, sköt försäljningen i höjden. Under 1920-talet lanserade Harry Roberts mycket framgångsrikt musten som det alkoholfria alternativ som varit hans vision och särskilt kring högtider som jul och påsk har den kommit att bli en självklar del av den svenska dryckeskulturen. Receptet är hemligt och endast tre personer känner till de exakta ingredienserna. Förutom hemliga smakgivare ingår bland annat malt och humle (numera i extraktform), totalt ingår cirka ett trettiotal ingredienser.
I Sverige konsumerades 45 miljoner liter julmust under december månad 1999. Detta innebär att den genomsnittliga svenska invånaren dricker 5 liter julmust under denna månad. Julmust står för ungefär 50 % av den totala läskmarknaden i december, och 75 % av den totala mustförsäljningen under ett helt år.
Det finns ett drygt 30-tal olika sorters julmust. Här följer en lista på några av vanligaste märkena:
- Apotekarnes
- Nygårda
- Stockmos
- Grebbestad Bryggeri
- Guttsta Källa
- Bjäre julmust
- Zeunerts
- Harboe bryggeri
- Three Hearts
- Eldorado
- Vasa Bryggeri
Vilken är din egen favoritmust på julbordet?