Här har ni ett bra recept på en kebabtallrik som smakar precis lika gott som den man köper på pizzerian. Såserna bör man förbereda lite innan, gärna en hel dag innan då vi märkt att smakerna är som allra bäst dagen efter. Vill man så kan man så klart välja ett magrare kött än karré, men just karré sätter lite extra piff på anrättningen om vi får bestämma.
Kebab (av turkiska kebap, ”grillat kött”) är ett tunnskuret kött (ursprungligen lammkött) som träs upp på ett roterande grillspett och sedan skärs av allteftersom det blir färdigstekt. Kebaben introducerades i Kreuzberg i Berlin av turkiska invandrare i början av 1970-talet. I Sverige slog den igenom efter hand under 1980-talet.
Gyros är en maträtt i det grekiska köket, bestående av tunt skivad fläskkarré som marineras och sedan steks. Gyros är även populär snabbmat i Grekland och serveras då med pommes frites, tzatziki och lite sallad omsvept av ett grekiskt pitabröd. Vår kebab kanske därför skulle kallas för ”Gyrostallrik”.
Det här behöver du
3 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
2 tsk cayennepeppar
1 msk korianderfrön (mortlade)
1 tsk svartpeppar
1 msk Salt
2 tsk oregano
1 dl inläggningsvätska från en burk pfefferoni
en bit eller ett par skivor karré
Gör så här
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sedan inläggningsvätskan och blanda. Marinera sedan köttet i minst en timme innan ni tillagar det – Förslagsvis på spett på grillen eller finstrimlat i en ugnsfast form i ugnen… Mot slutet av grillningen så kan man med fördel smaka av med salt och peppar…
Vitlöks sås
Det här behöver du:
3 dl A-fil
1 msk majonnäs
1 tsk chilipeppar (pulver)
1 tsk paprikapulver
1 msk rosmarin (pulver)
1 msk bostongurka
1 msk
Vitlökssalt (efter smak, beroende på hur salt man vill ha)
Spadet från inlagd pfefferoni – Måtta försiktigt och känn er för.
Blanda ihop alla ingredienserna noga och låt gärna stå upp till ett dygn innan användning
Röd tomat sås
Det här behöver du:
1 fpk passerade tomater
1 gul lök
2 msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning
1 dl vatten
1/2 tsk svartpeppar
1 nypa socker
1/2 tsk malen spiskummin
Servera med pommes