Coleslaw, även cole slaw, är en sallad som oftast består av finstrimlad rå vitkål som blandats med majonnäs eller en dressing. Coleslaw kan även innehålla rivna morötter, rödkål, ananas och äpple. Dressingen kan bestå av majonnäs, mjölk, creme fraiche, vinäger eller vinägrett. Olika kryddor kan också tillsättas. Coleslaw är vanligtvis ett tillbehör och serveras till mat som grillrätter, fish and chips eller annan friterad mat. I södra USA äts det som ett smörgåspålägg. Det läggs även ovanpå varmkorvar och grillade smörgåsar.
Termen uppkom 1794 från holländskans ”koolsla” som betyder kålsallad. Den kallades först ”cold slaw” fram till 1860-talet då betydelsen att ”cole” avsåg ”kål” återupptäcktes. ”Cole” kommer från latinets colis.
Du behöver:
- 1,2 dl Majonäs
- 0,6 dl Strösocker
- 1 dl Kärnmjölk eller A-fil
- 2,5 msk Citronsaft (Juice från en citron)
- 1,5 msk Vitvinsvinäger
- 0,5 tsk Salt
- 2 krm peppar
- 1 Huvud vitkål
- 2 dl Hackad morot
- 1 dl Hackad lök
Gör så här
- Hacka lök, kål och morot i små bitar, som storleken på ett riskorn (säger dem på KFC)
- Blanda Majonäs, strösocker, mjölk, kärnmjölk, citronsaft, vinäger, salt och peppar och vispa det slät
- Blanda ihop ingredienserna och låt vila minst två timmar innan servering
Smaklig spis