3 st gul lök(ar)
5 msk smör
2 burk(ar) ansjovisfilé(er), à 125 g
14 st potatis(ar), medelstora
4 dl grädde
salt
2 msk ströbröd
1 skvätt ansjovis spad

Gör så här:
Tillagning
6 – 8 portioner

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Hacka löken och mjukstek lätt i 2 msk av smöret. När den är färdigstekt, häll över spadet från den ena ansjovisburken och låtdet dra in i löken.

3. Skala och strimla potatisen.

4. Mixa 3 dl av grädden med 1 ½ burk ansjovis med en stavmixer. Resterande ansjovis klipps i fina små bitar.

5. Smörj en eldfast och tillräckligt djup gratängform. Lägg i en tredjedel av potatisen, strö en pytteliten nypa salt över, bred ut hälften av den stekta löken, ansjovisgrädden och de klippta ansjovisbitarna. Gör om ovanstående moment i ytterligare ett lager.

6. Avsluta med ett lager potatis och häll över resten av grädden. Strö över en pytteliten nypa salt samt ströbröd. Klicka på resten av smöret.

7. Grädda i 50–60 minuter. Den skall vara ordentligt hopkokad och ha en krispigt brun yta.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.