Grytor skall vara långsam mat. De smakar oftast bättre dagen efter och går utmärkt att frysa och portionsförpacka. De är svåra att misslyckas med och sköter sig själva den största delen av tiden. Dessutom är det ett fantastiskt sätt att fånga upp och koncentrera smaker!Köttet skall vara rumstempererat innan det bryns, precis som när man steker biff. Bryn köttet i en riktigt het panna så att det får färg och yta. Detta ger i slutändan en mer mustig och köttsmakande gryta. När köttet är stekt så tar man ur köttet och låter det ligga i ex en djuptallrik medan man bryner av grönsaker och rotfrukter. Lägg ner dem direkt i gjutjärnspannan och låt dem brynas i köttlagringarna, det ger mycket mer smak till din gryta.

Använd gjutjärnspanna för både stekning och kokning. Den håller temperaturen bättre under en längre tid. Använd gärna kött med ben Benen ger mer karaktär och smak. Salta på slutet! Lite salt är bra att ha i grytan från början, men slutsalta inte då. Grytan reduceras under kokningen och blir därför bara saltare. En bra gryta reder sig själv! Precis när grytan börjat koka kan den kännas kärv, vattning och smaklös. Detta är för att smakerna inte har hunnit utvinnas ur grönsakerna, kryddorna och köttet. Följ receptet och smaka av grytan en halvtimma innan servering, då får du en mer rättvisande bild om hur smakerna fungerar i din gryta.

Bra kokkött

Bra långkoksdetaljer är ytterlår, högrev, nötrulle och naturligtvis grytbitkött. Lyxgryt/grillbitar passar utmärkt om tiden mellan tillagning och måltiden är knapp. Bringa och nötlägg är också två detaljer som blir fantastiskt grytkött. För den modige finns kind, svans och tunga: de har en mer karakteristisk smak och kräver betydligt längre tillagning, uppåt sex timmar, men vilken smak!

Tillagningstid

Generellt sett skall en gryta få puttra i minst två timmar, helst längre. En gryta som kokat för lite smakar avslaget och vare sig kött eller grönsaker kommer till sin rätta. I kokböcker står ofta 1 1⁄2 timme men detta är oftast lite för kort för att köttet skall bli sådär saftigt och mört. Strimlar man köttet går det naturligtvis snabbare, mellan 1⁄2 till 1 timme. När en gryta är klar vet man egentligen bara genom att smaka, smakerna skall vara fylliga och bastanta för att grytan skall ge bästa resultat.

Storleken på grytbitarna

En grytbit bör vara minst 2 x 2 och som störst ca 4 x 4 cm. Men naturligtvis går detta att variera efter tycke och smak. Strimlat kött skall vara lika stort som ens lillfinger, förutsatt att man har relativt normalstora händer.

Hur mycket kött till en person

En standardportion kan vara ca 100–200 g benfritt kött, beroende på aptit. Detta innebär att en bit på ca 1 kg räcker till ca 5–10 personer.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.