Korv Stroganoff är en maträtt som är inspirerad av maträtten Biff Stroganoff. Receptet på Korv Stroganoff kan varieras, men innehåller vanligen strimlad korv (oftast falukorv), tomatpuré, grädde, lök och fransk senap. Korv Stroganoff kan serveras med kokt eller stekt potatis, potatismos, makaroner eller ris. Peter Harryson skrev en gång följande rader om Korv Stroganoff och dess ursprung: ”Rysk greve som levde på 1700-talet, han blev gammal och tandlös men ville för den skull inte avstå den goda maten så hans kock skar oxfilén i strimlor och bräserade dessa i såsen. Så utan grevens Biff Stroganoff hade aldrig den goda rätten Korv Stroganoff funnits. Heder åt Greven!”.
Tillsätter man hackad dill (färsk eller fryst) till Korv Stroganoff får man Korv à la Forsell.
Du behöver:
- 1 msk persilja, finhackad
- 2,5 dl matlagningsgrädde
- 3 msk tomatpuré
- 2 st gul lök(ar)
- 400 gram falukorv
Gör så här:
- Skär falukorven i strimlor.
- Hacka löken och bryn dem lite genomskinliga i smöret.
- Lägg till korven och låt den bryna med en stund.
- Tillsätt tomatpuré.
- Späd med grädde.
- Låt det koka upp tillsammans ett par minuter.
- Smaka av med salt och peppar.
- Strö över persilja.
- Servera med potatis, ris eller pasta.
Smaklig spis