Du behöver till 4 personer

  • 600 gr nötfärs
  • 1/2 dl ströbröd
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 liten gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 ägg
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm nymalen peppar
  • smör till stekning

Potatismos:

  •  8-10 potatisar (800 gram)
  • 50 gr smör
  • 1 dl mjölk + 1 dl vispgrädde
  • riven muskotnöt
  • salt och nymalen svartpeppar

Köttbullar:

  1. Lägg ströbrödet att svälla i grädden.
  2. Skala och finhacka löken. Stek dem mjuka i smör tills de blir precis gyllenbruna. Låt svalna.
  3. Blanda färsen väl med löken, ströbrödsblandningen och ägget och smaka av med salt och peppar.
  4. Forma små bullar och bryn den på hög värme i smör i en stekpanna, sänk värmen och efterstek dem i 3-5 minuter.
  5. Servera köttbullarna med potatismos, gräddsås, pressgurka och rårörda lingon.

 

Potatismos:

  1. Skala och koka potatisen riktigt mjuk. Häll av vattnet och stöt potatisen med mosstamp eller vispa med elvisp. För extra slätt mos, använd potatissttamp och därefter elvisp.
  2. Tillsätt smöret och mjölken blandad med grädden. Smaka av med muskotnöt, salt och peppar.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen skriv din kommentar
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.