Du behöver till 4 personer
- 600 gr nötfärs
- 1/2 dl ströbröd
- 2 dl vispgrädde
- 1 liten gul lök
- 1 msk smör
- 1 ägg
- 1 1/2 tsk salt
- 2 krm nymalen peppar
- smör till stekning
Potatismos:
- 8-10 potatisar (800 gram)
- 50 gr smör
- 1 dl mjölk + 1 dl vispgrädde
- riven muskotnöt
- salt och nymalen svartpeppar
Köttbullar:
- Lägg ströbrödet att svälla i grädden.
- Skala och finhacka löken. Stek dem mjuka i smör tills de blir precis gyllenbruna. Låt svalna.
- Blanda färsen väl med löken, ströbrödsblandningen och ägget och smaka av med salt och peppar.
- Forma små bullar och bryn den på hög värme i smör i en stekpanna, sänk värmen och efterstek dem i 3-5 minuter.
- Servera köttbullarna med potatismos, gräddsås, pressgurka och rårörda lingon.
Potatismos:
- Skala och koka potatisen riktigt mjuk. Häll av vattnet och stöt potatisen med mosstamp eller vispa med elvisp. För extra slätt mos, använd potatissttamp och därefter elvisp.
- Tillsätt smöret och mjölken blandad med grädden. Smaka av med muskotnöt, salt och peppar.