Om man börjar bli trött på att rulla köttbullar så är köttfärslimpa ett jättebra alternativ. Det går fortare att laga köttfärslimpa, utan att det för den delens skull inte smakar lika bra. I vissa fall vill vi påstå att det till och med smakar bättre. Köttfärslimpa är en maträtt huvudsakligen gjord på köttfärs och vanligen formad som en avlång brödlimpa och tillagad i ugnen. Längs Sveriges västkust kallas den ofta köttgrotta. I den klassisk svenska varianten av köttfärslimpa ingår köttfärs, salt, vit- och/eller svartpeppar, ägg, mjölk/grädde, lök och ströbröd.
När vi lagar köttfärslimpa så tillagar vi den ofta i en avlång sockerkaksform, och det brukar alltid bli jättebra
INGREDIENSER FÖR 6 PERSONER
- 1000 g nötfärs
- 3 dl mjölk
- 4 msk chilisås
- 2 msk kycklingfond
- 2 ägg
- 3 tsk salt
- 2-3 dl rostad lök (färdig)
- 4 krm svartpeppar, nymald
- 4 paket bacon
- 1.5 dl ströbröd
Sås
- 4 msk vetemjöl
- 5 dl matlagningsgrädde
- 3 dl vatten
- buljong, 1 tärning
- 3 tsk kinesisk soja
- 2 tsk lingonsylt
Till servering
- Kokt potatis
- Lingonsylt
GÖR SÅ HÄR
Köttfärslimpa
- Sätt ugnen på 175°. Blanda ströbröd, mjölk, chilisås och kycklingfond i en skål och låt svälla 5 min.
- Blanda i färs, ägg, salt, lök och peppar och blanda till en fast smet. Forma till en limpa ca 25 cm lång. Linda runt bacon.
- Lägg på fat och sätt in i ugnen. Stek ca 30 min till en innertemperatur på 68°.
Sås
- Vispa ut mjölet i grädde och vatten i en kastrull. Koka upp under vispning med buljongtärning och soja.
- Låt sjuda sakta i 3-5 min. Smaka av med lingonsylt.
Servera köttfärslimpan med MYCKET sås, nykokt potatis, grönsaker och lingonsylt