18.6 C
Båstad
3, oktober 2023
HemHuvudrätterKöttfärslimpa Massola

Köttfärslimpa Massola

En svensk klassisk husmansrätt - Köttfärslimpa. Det här receptet har växt fram efter några år av försök att hitta den bästa smaken för en köttfärslimpa.

-

0 av 5

Om man börjar bli trött på att rulla köttbullar så är köttfärslimpa ett jättebra alternativ. Det går fortare att laga köttfärslimpa, utan att det för den delens skull inte smakar lika bra. I vissa fall vill vi påstå att det till och med smakar bättre. Köttfärslimpa är en maträtt huvudsakligen gjord på köttfärs och vanligen formad som en avlång brödlimpa och tillagad i ugnen. Längs Sveriges västkust kallas den ofta köttgrotta. I den klassisk svenska varianten av köttfärslimpa ingår köttfärs, salt, vit- och/eller svartpeppar, ägg, mjölk/grädde, lök och ströbröd.

När vi lagar köttfärslimpa så tillagar vi den ofta i en avlång sockerkaksform, och det brukar alltid bli jättebra

INGREDIENSER FÖR 6 PERSONER

  • 1000 g nötfärs
  • 3 dl mjölk
  • 4 msk chilisås
  • 2 msk kycklingfond
  • 2 ägg
  • 3 tsk salt
  • 2-3 dl rostad lök (färdig)
  • 4 krm svartpeppar, nymald
  • 4 paket bacon
  • 1.5 dl ströbröd

Sås

  • 4 msk vetemjöl
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • 3 dl vatten
  • buljong, 1 tärning
  • 3 tsk kinesisk soja
  • 2 tsk lingonsylt

Till servering

  • Kokt potatis
  • Lingonsylt

GÖR SÅ HÄR

Köttfärslimpa

  • Sätt ugnen på 175°. Blanda ströbröd, mjölk, chilisås och kycklingfond i en skål och låt svälla 5 min.
  • Blanda i färs, ägg, salt, lök och peppar och blanda till en fast smet. Forma till en limpa ca 25 cm lång. Linda runt bacon.
  • Lägg på fat och sätt in i ugnen. Stek ca 30 min till en innertemperatur på 68°.

Sås

  • Vispa ut mjölet i grädde och vatten i en kastrull. Koka upp under vispning med buljongtärning och soja.
  • Låt sjuda sakta i 3-5 min. Smaka av med lingonsylt.

Servera köttfärslimpan med MYCKET sås, nykokt potatis, grönsaker och lingonsylt

Goda Maten
Goda Matenhttps://www.godamaten.se
Jag är administratör här på Godamaten.se och hjälper er med alla frågor ni har. Skicka gärna ett meddelande om ni undrar över något

Lämna ett betyg

Betyg

Betyg (0)

Detta recept har inga betyg ännu.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Populärast idag

Återanvänd din frityrolja

2
Fritera hemma har vi alltid gjort. Tidigare så friterade man i en vanlig kastrull och nu mera har många av oss en egen fritös...

Populäraste alltid

Kebabsås Massola Special

3
Nu tipsar jag om ytterligare en kebabsås. Vid det här laget torde det inte vara någon hemlighet att jag är tokförtjust i just kebab,...
sv_SE
sv_SE