Libbsticka eller selleriört som den också kallas, är en kryddväxt som kan skördas under hela sommaren och hösten. Man kan även hitta den vildvuxen. Oftast skördas bladen som krydda, men även frön och rot går att använda. Smak och doft påminner om selleri. Libbstickan ger en mycket kraftig smak, så använd inte för mycket. Ett par centimeter libbstickestjälk kan exempelvis ersätta en buljongtärning.
Jag brukar ofta använda libbsticka i köttfärssås och grytor, och då ersätta stjälkselleri eller rotselleri med libbsticka.
Du behöver:
• 400 gr nötfärs
• 1 stor gul lök
• 1stor morot
• 2-4 cm libbstickestjälk
• 1burk mutti krossade tomater
• 2 tärningar köttbuljong
• 6-7 msk tomatpuré
• Salt
• Peppar
• Oregano
• Chiliflakes
• 3 klyftor vitlök
Gör så här:
- Riv morötter, vitlök och lök på den tjockare delen av rivjärnet
- Stek upp färsen
- Tillsätt grönsakerna, låt dem svettas ihop lite
- Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, vatten och buljongtärningarna
- Låt koka upp och sänk sedan värmen så såsen kan sjuda
- Sjud såsen i minst tre timmar, rör om då och då
- Fem minuter innan servering tillsätter du oregano och chiliflakes
Servera med pasta
Smaklig spis
Torka och använd som smakfördjupare om man som jag inte använder kryddor med glutamat i 🙂 Naturens smakförstärkare i en helt magisk genre.
Kan bara hålla med dig!