Inlagd sill av olika slag har i Sverige en självklar plats på matbordet, särskilt vid högtider som jul, påsk och midsommar. Att lägga in sillen i en lag av salt, ättika och kryddor är ett sätt att konservera fisken. Några olika sillinläggningar är matjessill, löksill, sherrysill och senapssill. Till de på senare år nytillkomna inläggningsvarianterna som säljs i butik hör bland andra lingonsill och apelsinsill.

I Bohuslän, där sillfisket förr i tiden spelade stor ekonomisk roll, finns fortfarande många stora och mindre sillkonservfabriker. På Klädesholmen, ett litet fiskesamhälle på två öar, har man hanterat sill sedan slutet av 1500-talet. Som mest fanns där 25 fabriker, idag finns det fortfarande en sillfabrik kvar som tillverkar sillkonserver utifrån traditionen.

Det här behöver du
1 burk inlagd sill (à ca 240 g)
1 tsk dillfrön
1 dl majonnäs
1 msk crème fraiche
1 msk chilisås
1 msk hackad färsk dill
1 tsk konc hummerfond
1 tsk socker

Gör så här

  1. Låt sillen rinna av i en sil.
  2. Stöt dillfröna lätt i en mortel. Blanda dem med resten av ingredienserna och vänd ner de avrunna sillbitarna. Låt stå och dra i kylen en stund.

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.