Limoncello är en likör gjord på citron, därav namnet (”limone” betyder citron på italienska). Limoncello produceras traditionellt i södra Italien, främst i området kring Neapelbukten, längs Amalfikusten och på Capri, men även på Sicilien och Sardinien. Ingredienserna i likören är citronskal, vatten, alkohol och socker och den färdiga likören är ljusgul till färgen och får en sötsur citronsmak. Limoncello dricks ofta iskall och efter en avslutad måltid som en digestif.
Limoncello framställs genom att utvinna de aromatiska oljorna som finns i citronskalet, lösa upp dem i alkohol och sedan tillsätta socker.
Du behöver:
- 10 ekologiska citroner (har ett skal utan bekämpningsmedel)
- 1 liter brännvin
- 4 dl strösocker
Gör så här:
- Tvätta citronerna med diskmedel och skölj dem MYCKET noga och torka av dem. Har du hittat ekologiska citroner så behöver dem inte tvättas lika noga.
- Skala av den yttersta gula delen på skalet
- Lägg skalet i en bunke och tillsätt socker och brännvin. Rör om noga och låt sedan bunken stå i kylskåp i minst en vecka.
- Ta fram bunken ur kylen och sila av skalen. Häll sedan upp limoncellon i en fin flaska.
- Servera den väl kyld i isade glas kantdoppade i lite socker – Njut
Detta är en perfekt after dinner drink att avnjuta en varm sommarkväll. Gör en sats redan nu, den blir bara godare om den får stå i kylskåpet ett tag.
Absolut ska detta testas nu till sommaren !!!
Sätt en laddning redan nu! 🙂
Jag kommer att sätta en ladding i veckan… den blir bara bättre om den får stå lite…
Ser gott ut men jag är inte mycke för brännvin. =/ annars hade jag provat
Testa annars att blanda ut den med lite vatten så får du en lättare likör…
Nu är den silad… Nu skall den bara få mogna ett par dagar…