Bearnaisesås är en sås uppkallad efter det sydfranska området Béarn bestående av bland annat skirat smör, äggulor, schalottenlök, dragon och vinäger.
Såsen tillreds genom att äggulor och smör vispas ned i varm, kryddad vinäger. Detta gör bearnaisesåsen till en av de allra fetaste och energirikaste såserna, och den passar särskilt bra till kött. Det finns ett otal receptvarianter där kryddningen varierar, men gemensamt är att dragon ska ingå. Även persilja, rosmarin och kummin är populära kryddor.
Den här varianten som kommer från Åke Lithén är snabb och enkel då man kan slå ihop sin sås med en stavmixer.
Du behöver
- 1 äggula
- 1 tsk dragonvinäger
- lite salt / peppar
- en nypa inlagd dragon
- en nypa lökpulver
- 25g smör
- lite finhackad persilja
- citronsaft efter smak
Gör så här
- blanda allt utom smör, persilja och citronsaft i en mugg som stavmixern passar i.
- smält smöret och koka tills allt bubblar stillsamt
- kör ner mixern i muggen och tillsätt det varna smöret långsamt samtidigt som du pulsar upp och ned.
- Smaka upp med persilja, citron och ev. lite mer salt.
- Håll varmt till servering.