18.6 C
Båstad
3, oktober 2023
HemHuvudrätterMamaMias Palt - Pitepalt look-alike

MamaMias Palt – Pitepalt look-alike

-

0 av 5

För 4-6 personer.

Det finns otaliga varianter på Paltrecept.

Palt och kroppkakor kan som dela nationen – kokt eller rå potatis, vetemjöl eller kornmjöl…
Hur som är det gott och ännu godare dagen efter, uppstekt…
Så här gjorde jag.

Ingredienser
10 stora potatisar
½ gul lök
150 g rimmat stekfläsk
2 tsk salt
3 ½ dl kornmjöl
3 ½ dl vetemjöl
Salt till koket

Sätt på kokvatten i stor kastrull på spisen. Låt koka upp medan du gör smeten, salta i vattnet sedan innan du lägger i paltarna.

Skala potatis och lök.
Riv potatisen mycket fint , alternativt mal den i köttkvarn. Låt potatisen rinna av något, pressa på lite med en slev så att du får ut vattnet.

Löken och fläsket hackas fint.

Den avrunna potatisen blandas (jag kör i hushållsassistenten med degkrokar) med mjöl och salt.
Smeten ska bli smidig men inte hård.

Sen tar man en klutt smet i handen (jag provade med både mjölad hand och vattensköljd, vattensköljd funkade bäst) gör en liten grop i mitten, lägg i lite lök och fläsk. Mecka ihop till en boll. Droppa ned i det kokande vattnet.

När bollarna kokat ca 10 min flyter de upp, fortsätt då koka sakta i ca 50-60 minuter.

Servera med kallt äkta smör och hemgjord lingonsylt. Knäckebröd hör till också.

Om det blir palt över, stek upp den nästa dag – ännu godare…

Goda Maten
Goda Matenhttps://www.godamaten.se
Jag är administratör här på Godamaten.se och hjälper er med alla frågor ni har. Skicka gärna ett meddelande om ni undrar över något

Lämna ett betyg

Betyg

Betyg (0)

Detta recept har inga betyg ännu.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Populärast idag

Återanvänd din frityrolja

2
Fritera hemma har vi alltid gjort. Tidigare så friterade man i en vanlig kastrull och nu mera har många av oss en egen fritös...

Populäraste alltid

Kebabsås Massola Special

3
Nu tipsar jag om ytterligare en kebabsås. Vid det här laget torde det inte vara någon hemlighet att jag är tokförtjust i just kebab,...
sv_SE
sv_SE