För 4-6 personer.
Det finns otaliga varianter på Paltrecept.
Palt och kroppkakor kan som dela nationen – kokt eller rå potatis, vetemjöl eller kornmjöl…
Hur som är det gott och ännu godare dagen efter, uppstekt…
Så här gjorde jag.
Ingredienser
10 stora potatisar
½ gul lök
150 g rimmat stekfläsk
2 tsk salt
3 ½ dl kornmjöl
3 ½ dl vetemjöl
Salt till koket
Sätt på kokvatten i stor kastrull på spisen. Låt koka upp medan du gör smeten, salta i vattnet sedan innan du lägger i paltarna.
Skala potatis och lök.
Riv potatisen mycket fint , alternativt mal den i köttkvarn. Låt potatisen rinna av något, pressa på lite med en slev så att du får ut vattnet.
Löken och fläsket hackas fint.
Den avrunna potatisen blandas (jag kör i hushållsassistenten med degkrokar) med mjöl och salt.
Smeten ska bli smidig men inte hård.
Sen tar man en klutt smet i handen (jag provade med både mjölad hand och vattensköljd, vattensköljd funkade bäst) gör en liten grop i mitten, lägg i lite lök och fläsk. Mecka ihop till en boll. Droppa ned i det kokande vattnet.
När bollarna kokat ca 10 min flyter de upp, fortsätt då koka sakta i ca 50-60 minuter.
Servera med kallt äkta smör och hemgjord lingonsylt. Knäckebröd hör till också.
Om det blir palt över, stek upp den nästa dag – ännu godare…