Senap (egentligen bordssenap, för att särskilja den från växterna i senapssläktet) är en kryddsås som utgörs av mer eller mindre krossade senapsfrön. De kan vara gula, från vitsenap (Sinapis alba), svarta, från svartsenap (Brassica nigra), eller bruna, från sareptasenap (Brassica juncea).

Fröna blandas med huvudsakligen vinäger (i Sverige vanligtvis ättika), salt och socker. Även andra ingredienser kan förekomma, som whisky, vin, cider, öl, vetemjöl, honung, pepparrot samt andra kryddor. Förr har det förekommit förfalskningar, där åkersenap (Sinapis arvensis) ingått som utdrygning.

Förr användes senap även som läkemedel och ingick en tid som medicinalväxt i den svenska farmakopén. Av tradition säljs senap fortfarande på svenska apotek.

Efter lite testande och justerande har jag hittat en väg till den perfekta senapen. Den är stark, och har en tydlig ton av Rom vilket gör den än mer smakfull. Var dock försiktig med sockret eftersom senapen sätter sig i sina smaker allt eftersom den mognar.

Ingredienser

  • 1 påse gula senapsfrön
  • 1 påse bruna frön
  • 1 dl vatten
  • 1-2 tsk ättika 24%
  • 2-3 droppar balsamvinäger
  • 1-2 msk socker
  • 2-3 msk Colemans senapspulver
  • 3-4 msk Plantation Rum

Gör så här:

  1. Mortla senapsfröna i omgångar till ett hyfsat slätt pulver.
  2. Rör i hop med vatten, ättika och socker, låt stå och svälla i kylskåp ett par timmar.
  3. Beroende på hur fast du vill ha din senap så rör du nu ihop senapen med Colemans senaps pulver till dess att du har en konsistens du tycker om. Var försiktig med sockret, den ”sötar till sig” allt eftersom den får stå.

photo credit: jeffreyw via photopin cc

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.