Fota som matproffsen!

Med en enkel digitalkamera eller med sin egen smartphone kan man faktiskt skapa väldigt fina matbilder. Det finns en del saker att tänka på när man skall fotografera mat.

Dekorera
Ta fram dina finaste uppläggningsfat, dukar och glas. En fin dukning lyfter maten och får den att se festligare ut. En vit duk lyfter bilden och ger dig ljus, en bunt tulpaner i bakgrunden kan liva upp vardagsporslinet.

Fota direkt medan maten är varm
Fota gärna maten när den precis är färdig. Mat som stått framme har en tendens att se tråkig ut, såserna får skinn och salladsbladen skrumpnar.

Ljuset din viktigaste vän
För att mat ska se fin och god ut måste man ha mycket ljus. Lamporna i köket gör ofta att maten ser trist ut och inbyggda blixtar på kameror gör bilderna platta och tråkiga. Lösningen på problemet är enkel. Det finns en ljuskälla som är oslagbar: solen. Att det är molnigt eller mitt i kallaste vintern gör ingenting. Duka upp på verandan eller ställ tallriken på ett bord framför fönstret. Stäng alltid av blixten. Fota i motljus och ställ gärna upp en vit papp skiva som får ljuset att studsa tillbaka på maten. Det bästa ljuset är motljus. Det innebär att den största ljuskällan finns bakom motivet och lyser mot dig och kameran. För att lätta upp och få framsidan av maten ljusare så kan man använda ett stort, vitt papper som reflektor. Håll reflektorn framför tallriken (inte så att den syns i bild) och vinkla så att ljuset som kommer bakifrån studsar tillbaka på maten. Om du lagar mat på kvällen kan du använda dig av bordslampor och lysrör som är lätta att flytta omkring. Släck glödlamporna i taket, de gör ofta bilden dassig! Ställ de starkaste lamporna bakom maten så att de lyser mot kameran.

Håll kameran nära
En gyllene regel är att ställa sig riktigt nära maten. Det är ju maten som ska synas, inte hela diskbänken. Våga beskära redan i kameran, kanske behöver inte hela tallriken synas i bild? Placera dig gärna så att du fotar maten snett uppifrån eller från sidan. Undvik att fota mat helt uppifrån, då ser den lätt platt och tråkig ut. De flesta har enkla bildredigeringsprogram i sin dator. Med dem kan man ofta beskära bilderna och dra upp kontrast och färger. Det kan vara en bra idé att sätta sig ner 2 minuter med varje bild och redigera i efterhand, det finns alltid små saker man vill ändra.

Håll kameran stilla
Många av de senaste modellerna av smartphones har autofokus. Det gör att om du håller kameran riktigt stilla och väntar med att ta kortet till du ser att din smartphone fokuserat riktigt skarpt så blir resultatet oftast mycket bättre än vad man ens kan ana

Tips
Om du har en iPhone så blir dina bilder absolut bäst om du väljer ”porträtt” i dina kamerainställningar.

Lycka till!

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.