Utanför Östra-Ljungby, i Övarp ligger gårdsbutiken Övarps Gårdsbutik som många av våra medlemmar pratat om i vår Facebookgrupp. Vi bestämde oss för att göra ett besök. Redan när vi svänger in på gårdsplanen känner vi av en hemma atmosfär, Eva möter upp oss vid bilen och hälsar oss välkomna. Efter ett kort samtal om väder och vind så går vi in i den lilla och mysiga butiken. Här finns massor med kött och charkprodukter, men också lite kryddor, olja och en och annan fårskinns fäll.

-Vi håller på att bygga ut lite och längst fram här i butiken kommer vi att ha grönsaker inom kort, säger Eva och visar oss den nya förstukvisten. Många av våra kunder efterfrågar också grönsaker, frukt och rotsaker av hög kvalitet, och med tanke på var vi bor så har vi fina möjligheter att kunna stödja en sådan efterfrågan.

Bland storsäljarna på Övarps Gårdsbutik finns korven Övarpssluring. Vi på Godamaten.se har också testat bringa, innanlår och högrev, och alla styck detaljerna håller hög kvalitet. Favoriten för oss är dock Övarps Bacon, med en tydlig rökighet, fin sälta och en konsistens som bacon skall ha. Ungefär en gång i månaden ibland oftare, lämnar Eva och Thomas djur till ett litet lokalt slakteri, som blir till köttlådor. ​Kunderna är oftast vanliga familjer som uppskattar god mat till ett bra pris. ​Men det finns även en del kunder som tycker det är viktigt att veta hur djuren haft det på sin resa genom livet, från födsel till slakt.

-Hos oss har djuren haft det väldigt bra! Här finns inga hemligheter, inga köttskandaler. Inga färgmedel eller tillsatser, säger Eva och fortsätter, Vi kör våra djur själva med traktor och vagn till ett litet slakteri hemma vid, en resa på ca 15-20 minuter. Innan dom styckas hänger dom i ca två veckor, vilket gör köttet mört och saftigt. En kombination som är oslagbar, eller som vi brukar säga – Från vår hage till er mage.

Dagens höjdpunkt

En alldeles nyfödd kalv

Visst märker man att djuren har det bra i Övarp. På vår rundvandring på gården besökte vi först utegrisarna som sprang och busade i leran och nästan skvätte ner oss när vi kom fram för att hälsa. Dagens höjdpunkt var besöket till den nyfödda kalven, som låg och vilade på halmgolvet.

-Vad heter den?
-Den har inget namn ännu, svarade Eva, har ni något bra?
-Kurt svarade vi, det är väl ett bra namn?

Stort utbud av kvalitet

Om man har vägarna förbi, eller vill göra en utflykt en dag så kan vi på Godamaten rekommendera er till Övarps Gårdsbutik. Här finns något för alla, nöt, gris, lamm, ägg, grillkorv, wienerkorv, chili cheese korv, kallrökta korvar, vildsvinskorv, lammkorv, nötkorv, varmrökt fläsk-karré, fläsk i bit, bacon, lyxburgare av högrev, senap, oljor, ägg, glutenfria kryddor med mera.

När vi började vår färd hemåt så hade vi med oss bacon, lite korvar och högrev som skall bli en god gryta i kväll. Vid nästa besök kommer vi att fråga om dom vet var Kurt är så vi får se hur mycket han växt sedan dagens besök.


Ordinarie öppettider i butiken

 • Torsdagar

  12:00 – 17:00

 • Fredagar

  10:00 – 18:00

 • Lördagar

  10:00 – 15:00

 • Söndagar

  12:00 – 14:00

Kött att beställa

Nötkött
Griskött
Lamkött
Grillådor

NÖTKÖTT HEREFORD-SIMMENTAL
Låda nr 1 ca 10 kg 159kr/kg
Låda nr 2 ca 10 kg 159 kr/kg
Låda nr 3 ca 10 kg 159 kr/kg
Låda nr 4 ca 15-18 kg 149 kr/kg
Låda nr 5 ca 15-18 kg 149 kr/kg
Låda nr 6 ca 30-35 kg 139 kr/kg
Märgben av Ox 40kr/kg
Ledben av Ox 30kr/kg

KÖTT FRÅN VÅRA GLADA UTEGRISAR
8 kilo gris 800 kr
16 kilo gris 1600 kr
1/2 Gris Ostyckad 59 kr/kg
1/2 Gris Styckad ej förpackad 69 kr/kg.
1/2 Gris Styckad och vacuum förpackad 79 kr/kg.


Just nu finns det endast lamm detaljer i butiken

ÖVARPS DELIKATESSER

Grillåda nöt för 2 personer ca 2-3 kilo 279 kr/kg

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.