Pitabröd är ett runt, platt vetebaserat bröd som bakas med jäst. Brödet har en stor del i traditionell matlagning i många länder i Nordafrika och Levanten, dvs. Arabvärlden, men även så långt bort som Indien. Dess ursprung tros dock vara forntida Syrien. I västvärlden har pitabröd på senare år blivit populärt till rätter som falafel och kebab.
Det här behöver du
25 g jäst
5 dl vatten
1.5 msk salt
1 msk honung
2 msk olivolja
13 dl vetemjöl
Gör så här
- Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet tills det är fingervarmt, 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och rör med träslev tills all jäst har lösts upp.
- Tillsätt sedan resten av vattnet samt salt, honung och olivolja. Blanda i nästan allt vetemjöl och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt resten av mjölet vid behov (det märks när degen börjar släppa från kanterna att mjölmängden är tillräcklig).
- Låt jäsa övertäckt i cirka 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 8 bitar.
- Forma bitarna till runda bollar. Kavla ut till runda kakor, cirka 10 centimeter i diameter.
- Lägg bröden på en bakplåt med bakplåtspapper och grädda i cirka 8 minuter. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.