Pizzasallad som på pizzerian är inte så svårt att göra, det här receptet smakar exakt som den pizzasallad vi får när vi köper våra pizzor på vår pizzeria. Pizzasallad är ett samlingsnamn för de vitkålsbaserade sallader som brukar serveras som tillbehör på svenska och några nordiska pizzerior. Strimlad vitkål, olja, vinäger och svartpeppar är vanliga ingredienser. Upphovsmannen till pizzasalladen var med största sannolikhet italienaren Giuseppe ”Peppino” Sperandio som 1969 öppnade pizzerian Pizzeria Piazza Opera i Stockholm. Pizzasallad äts enbart i de nordiska länderna och Japan.
Saltet och sockret i det här receptet löser fibrerna i kålen och gör den sådär ”slibbigt god”. Servera gärna senapsdressing Cajsa Warg till salladen, en garanterad smaksensation!
Detta behöver du
- 1 vitkålshuvud
- ½ dl ättikssprit (tag äppelcidervinäger för en mildare smak
- 1 dl olja
- 2 dl vatten
- 1 tsk salt
- 1 dl socker
- 2 msk oregano
- 2-4 msk Inlagd paprika
Gör så här
- Strimla vitkålen… Gärna med en mandolin för bästa resultat, men det går lika bra med en osthyvel.
- Blanda alla ingredienser och blanda sedan dem med vitkålen.
- Sockret och saltet bryter ner fibrerna i kålen över natten och dagen efter är salladen fantastisk…
Precis som på pizzerian