
Recept för 6 pizzor
INGREDIENSER:
600 g vetemjöl
3 g jäst
9 g salt
12 g socker
36 g rapsolja
ca 340 g vatten
GÖR SÅ HÄR:
Häll oljan i degbunken. Oljan ska ha rumstemperatur.
Vispa ihop salt, socker och vatten i en kastrull och värm till något över rumstemperatur, ca 25 grader.
Rör ut jästen med lite av degspadet i en kopp. Vispa ihop med resten av degspadet och häll ner allt i degbunken.
Tillsätt allt mjöl på en gång och kör degblandaren 10 minuter på låg fart.
Ha ut degen på bänken. Knåda den slät och fös samtidigt ihop den med degskrapa till en stor boll. Täck med plastfilm och låt vila 10 minuter.
Skär ut degbitar på 160-170 g och rulla dem med kupad hand till släta spänstiga bullar och lägg på en plåt. Ta en droppe olja i handflatan om degen vill fastna. ”Knorren” nyps ihop och vänds nedåt mot plåten. Täck med plastfilm.
Bullarna ska jäsa 30-45 minuter i rumstemperatur. Sedan ska de stå i kylskåp och mogna några timmar. Man bakar med kall deg direkt från kylen.