Porterstek är mycket gott och såsen är ljuvlig. Den gör hela rätten. Visste man inte kunde man mycket väl tro att såsen är en trendig mexikansk mole, en bitter chokladsås. Till råga på allt blir det mycket sås som man ska mosa kokt potatis i. Många tror att en sån här stek är svår att tillaga, men vilken normal matlagare som helst klarar av att göra en superb porterstek, det är faktiskt sås och tillbehören som gör rätten till en riktig fest.
Pröva du med om du aldrig gjort det, det är värd den tid det tar… Sås är alltid en smaksak, men jag föredrar att låta såsen koka ner lite för att tappa något av den bitterhet som trots allt Porter har. Kokar man av såsen lite extra så är min erfarenhet att den inte alls blir lika bitter…
Du behöver detta:
- 2 kg Fransyska
- 2 flaskor porter
- 2 dl soja
- 2 dl svartvinbärssaft
- 10-12 svartpepparkorn
- 10-12 enbär
- 3 tsk timjan
- 2 lökar hackad
- 2 köttbuljongtärningar
- Såsen:
- ca 6 dl sky
- vetemjöl att reda såsen med
- ca 8-1 liter grädde
GÖR SÅ HÄR
- Välj en gryta där köttet ryms men inte för stor.
- Lägga alla ingredienser utom köttet i grytan och koka upp.
- Lägg ner köttet och småkoka/sjud i ca 30 minuter. Vänd på köttbiten.
- Om du har en köttermometer för kokning så stick in den i tjockaste delen av köttet. Annars kan du räkna med drygt 1,5 timmar tills temperaturen i köttet är 70-75 grader.
- Låt köttet kallna i sitt spad. Minst 30 minuter, men gärna över natten. Man kan också servera den direkt, men med vila så tar köttet upp mer av smaken.
- Sila ner skyn i en stor kastrull. Späd med vatten om det behövs så det blir 6 dl.
- Red med grädde/mjölblandning och koka sakta i 3-5 minuter. Någon kryddning behövs inte – den smakar massor!
- Skiva köttet ganska tunt.
- Servera!
Servera med kokt poatatis, sockerärter, haricot verts, morötter, saltgurka och en god gelé