19.8 C
Båstad
22, september 2023
HemHögtiderPotatiskaka

Potatiskaka

-

0 av 5

8 portioner
Tillagningstid: 45 min.
2 kg fast potatis
2 tsk salt
175 g smör
1 vitlöksklyfta
olja att steka i
Skala och skiva potatisen. Strö på salt och lägg potatisen i ett durkslag för att rinna av, cirka 20 minuter. Sätt ugnen på 150 grader.

Klä en brödform (1 1/2 liter) med bakplåtspapper.

Smält smöret i mikron. Häll över smöret i ett nytt kärl men ta inte med den vita bottenskylan. Pressa vitlök i smöret.
Packa potatisen i formen i täta lager. Drissla över smör mellan lagren och avsluta med smör på översta lagret. Grädda potatiskakan i nedre delen av ugnen i 1 timme.

Låt potatiskakan svalna och lägg den sedan i press i kylskåp över natten (se tips nedan).

Nästa dag vänds potatiskakan upp på en skärbräda och skärs med vass kniv i cirka 2 centimeter tjocka skivor. Stek skivorna i lite olja, så att potatisen blir varm och får lite färg. Vänd försiktigt med stekspade. Servera till oxfilé med svampfräs och rödvinssås.
Tips! Lägg i press genom att lägga ett lager ugnsfolie och sedan plastfilm ovanpå formen. Klipp ut en bit kraftig kartong så att den passar innanför formens kanter.

Ovanpå kartongen ställs sedan lämpliga tyngder, som mjölkpaket, konservburkar eller annat tungt. Lägg till tid för en natt i kylskåpet.

Passar till

Rosastekt oxfilé
Rödvinssås

Föregående artikel
Nästa artikel
Goda Maten
Goda Matenhttps://www.godamaten.se
Jag är administratör här på Godamaten.se och hjälper er med alla frågor ni har. Skicka gärna ett meddelande om ni undrar över något

Lämna ett betyg

Betyg

Betyg (0)

Detta recept har inga betyg ännu.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Populärast idag

Pizza Hut Pizzadeg

10
Här kommer ett recept på Pizza Huts pizzadeg skickat till mig av en vän i USA.3 dl vatten 2 tsk socker 1 1/4...

Baconsylt

Populäraste alltid

Kebabsås Massola Special

3
Nu tipsar jag om ytterligare en kebabsås. Vid det här laget torde det inte vara någon hemlighet att jag är tokförtjust i just kebab,...
sv_SE